Tudi v Sloveniji potrdili okužbe z novo koronavirusno različico omikron

Foto: Pixabay

Tudi Slovenija se je danes znašla na seznamu držav, v katerih so potrdili primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron. Kot je na današnji seji DZ povedal predsednik vlade Janez Janša, so v Ljubljani odkrili skupek okužb s to različico.

Več bo znanega na današnji vladni novinarski konferenci, na kateri bo sodeloval tudi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec.

Foto: Pixabay

Do včerajšnjega dne so v 23 državah članicah EU in evropskega gospodarskega prostora skupno potrdili 1.686 primerov omikrona, število pa se dnevno povečuje. Doslej so največ primerov omikrona zabeležili na Norveškem, in sicer 958. Kot sporoča Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC), so po več deset primerov med drugim potrdili še na Danskem, Franciji, Nemčiji, Italiji in Nizozemskem.

Po navedbah proizvajalcev je cepivo Pfizer/BioNTech proti različici omikron učinkovito po tretjem odmerku.

Foto: Pixabay

Doslej o novi različici koronavirusa še ni veliko znanega. Kot sporoča Svetovna zdravstvena organizacija, omikron očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje. Prav tako je zelo verjetno, da ni popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva. Medtem je omikron v Veliki Britaniji zahteval najmanj eno življenje.