Tomaž Slokar: Ker zdaj gre za Slovenijo!

Foto: Arhiv Tomaž Slokar

Ker »Zdaj gre za Slovenijo«. Ta citat dr. Jožeta Pučnika me je najbolj nagovoril, da sem se po dobrih 11 letih od mojih prvih korakov v lokalni politiki odločil, da si naložim odgovornost ter se izpostavim in kandidiram na državnozborskih volitvah,“ je svojo odločitev pojasnil kandidat SDS v Novi Gorici Tomaž Slokar in dodal: „Slovenija je namreč moja dežela in edina moja država. Ker odločamo o tem, ali bosta demokracija in resnična svoboda posameznika rasli in odpirali vse možne potenciale, ali pa bomo stagnirali v retrospektivi nekoč že videnega.“

Čeprav je aktualna vlada v dveh letih, navkljub epidemiji, naredila ogromno, pa z levega političnega pola prihajajo zgolj kritike in napadi. Kako komentirate trenutno politično dogajanje v Sloveniji?

Po pravici povedano, sem danes precej zaskrbljen. Kljub številnim ukrepom, ki so bili namenjeni praktično vsem – zaposlenim, podjetjem, upokojencem, kulturnikom, socialnim ustanovam in bolnišnicam – je s strani glavnih medijev predstavljeno ozračje kot samo slabo. Besednjak in dejanja, ki se pojavljajo, me skrbijo. O tem smo v preteklosti zgolj brali v zgodovinskih knjigah, danes to poslušamo. Da se to spremeni, je potrebna široka utrditev demokratične koalicije političnih strank in gibanj, ki bo lahko ubranila ustavne demokratične standarde in obenem utrdila Slovenijo kot dejavno članico zahodnih demokratičnih zavezništev. Kaj je bila Evropa nekoč in kaj je na pogorišču vojne in nasilja zraslo dobrega, lahko vidimo v izjemnem filmu režiserja Mitje Okorna. Narediti moramo vse, da to v luči današnje vojne v Ukrajini ubranimo in ohranimo.

Številni kazalniki in nenazadnje priznanja, ki prihajajo iz tujine, kažejo, da je Slovenija v zadnjih dveh letih na pravi poti. Vlada je poskrbela za višje povprečnine občin, prav tako uspešno izkorišča evropska sredstva. Tudi na Goriškem se v zadnjem obdobju marsikaj premika na bolje. Prihajate iz gospodarstva. Kaj obljubljate volivcem oz. kako jih nameravate prepričati?

Prihajam iz državnega gospodarstva, zaposlen sem namreč v elektrodistribuciji. Tu se veliko dogaja. Glede prepričevanja pa vsekakor ne zgolj z besedami. Rezultati samo teh dveh let delovanja desnosredinske vlade govorijo sami zase. Več tisoč projektov v pripravi ali izgradnji, odobrena množična EU sredstva za bodoče investicije, dodatna sredstva za okrevanje po epidemiji in povečanje odpornosti tam, kjer smo najbolj ranljivi (energija). Sprejet zakon, da imamo že danes, aprila, vsi višje plače. Zakonsko je prvič v zgodovini sistemsko poskrbljeno, da bomo lahko začeli izvajati dolgotrajno oskrbo glede na izzive staranja prebivalstva. Beležimo rekordno nizko brezposelnost. Smo med prvimi državami na svetu po rasti BDP (8,1% v marcu) in drugi na svetu po odzivu na epidemijo. Slovenija je v svetu prepoznana tako, kot še nikoli. Niso več samo športniki in vinarji tisti, po katerih smo cenjeni in poznani.

V vašem programu si med drugim prizadevate v Novo Gorico pripeljati logistični center Pošte Slovenije. Kakšne so možnosti, da vam to uspe?

Obstaja načelni dogovor glede tega in tudi že variante prostorske umestitve takega centra. Mogoče se bo prvič zgodilo, da se ne bomo samo razburjali, da državne institucije zapuščajo Goriško in se upravljalsko selijo v Ljubljano ali Maribor. V sklopu prizadevanj, da smo ohranili poslovalnico Pošte v Šempasu je stvar nanesla tudi na večje projekte in rezultat tega je dogovor o logističnem centru. Za eno in drugo je najbolj zaslužna novogoriška podžupanja ga. Damjana Pavlica.

Zanimivo je, da vam leva opozicija očita nesodelovanje, hkrati pa že sedaj izključuje možnost sodelovanja z vsemi strankami, ki sestavljajo aktualno vlado. Ali ni cilj politike povezovanje in sodelovanje v dobrobit vseh državljank in državljanov?

Foto: Arhiv Tomaž Slokar

Sami ste si že odgovorili na to vprašanje. Že zelo dolgo spremljam politiko, tudi tujo in predvsem italijansko. Nikjer in nikoli še nisem zasledil take destruktivne retorike izključevanja. To mi je nepojmljivo. Če lahko na lokalni ravni sodelujemo tako različne politične opcije, in to v mnogo občinah, ne samo v Novi Gorici, je nerazumljivo, da se na državni ravni seje že v bistvu sovražne. Verjamem, da ljudje dejansko nismo taki in to retoriko spodbujajo zgolj parapolitična in monopolno priviligirana ozadja, ki so pripravljena za svoj obstoj – moč, oblast in denar – žrtvovati tudi najsvetejše, kar imamo, to pa so demokracija, sodelovanje, razumevanje, svoboda. Na račun olepševanja preteklosti bi žrtvovali lepo skupno prihodnost.

Glede na trenutno politično sliko je v Sloveniji težko sestaviti trdno vlado, nekaj podobnega pa gre pričakovati tudi po naslednjih volitvah. Kaj bi bilo potrebno storiti, da bi lahko v prihodnje le dobili večinsko vlado, ki bi bila kos številnim izzivom?

Mi vsekakor računamo, da bomo lahko sestavili vlado v okviru zdajšnje koalicije in razširjeno z mogočimi novimi partnerji. Po vsem kar je bilo s strani vlade narejenega, in po vsem, kar smo videli, da je zmožna oziroma nezmožna razširjena koalicija KUL, ni objektivne podlage, da se to ne bi zgodilo. Je pa res, da so vzvodi dejanske moči še vedno izredno močni in imajo prevladujoč vpliv v glavnih medijih. To je huda prepreka za nadaljnji razvoj. Vzporedni mehanizem starega sistema, ki še vedno diha, čeprav vedno bolj na škrge. Dolgoročno pa se mi dozdeva, da bi bilo koristno v Sloveniji uvesti večinski oziroma vsaj kombinirani volilni sistem, ki bi omogočal učinkovito vladanje.

PR