Tolmin v znamenju Soča Outdoor Festivala

Foto: FB Soča Outdoor Festival

Na 9. Soča Outdoor Festivalu, ki se je včeraj začel v Tolminu, se bo do nedelje okrog 1500 tekačev in 200 kolesarjev merilo v športnih disciplinah na prostem. Pester je tudi spremljevalni program.

Včeraj je na osrednjem prireditvenem prostoru na tolminskem Sotočju potekal spremljevalni program. Obiskovalci so se med drugim lahko udeležili tečaja supanja in obiskali sejem športnih ponudnikov, sledil sta koncert kantavtorja Blaža Mencingerja ter pogovor o športih na prostem.

Osrednje športno dogajanje na festivalu bo danes, ko se bodo v jutranjih in dopoldanskih urah zvrstili starti vseh štirih tekov: na 45, 25, 15 in 10 kilometrov. V spremljevalnem programu so za ta dan organizatorji pripravili otroško varstvo, plezanje na umetni steni, izposoditi si bo moč kajake, organizirali bodo čokolino otroški tek in jogo, navdušenci pa se bodo lahko pomerili tudi v tekmovanju s supi. Nedeljski tekmovalni del je namenjen kolesarjenju. Organizatorji so pripravili dve trasi; na prvi, poimenovani MTB maraton, bodo kolesarji premagovali 35 kilometrov dolgo progo s skoraj 1300 metri višinske razlike, druga, v dolžini 12 km, ki poteka po okolici Tolmina, pa je namenjena družinam.

Letošnja posebnost športnega vikenda na sotočju je Parafestival, ki se bo prvič priključil festivalu. Preko 50 gibalno omejenih športnikov se bo preizkusilo v supanju, parakolesarjenju, veslanju, lokostrelstvu, plezanju in raftingu.

Dogodek je eden prvih, ki sledi zelenim smernicam Slovenia Green za zmanjšanje vplivov na naravno okolje. Organizatorji se že od samega začetka trudijo čimbolj zmanjšati vpliv dogodka na naravno okolje; ukinili so plastične kozarčke za enkratno uporabo, sortirajo odpadke ter nudijo možnost veganskega obroka. Kot prvi organizator športnega dogodka v Sloveniji so izračunali odtis CO2 ter pripravili akcijski načrt za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Omogočili bodo skupinski prevoz na prizorišče, za nočitve ponudili šotorišče, spodbujali k uporabi javnega prevoza in deljenju prevoza med udeleženci. Tekači bodo dobili majice iz recikliranega poliestra, lanskih 25 odstotkov ponudbe za veganski obrok bodo povečali na 35.