Na Bovškem in Kobariškem težave zaradi sprožanja plazov: ČIŠČENJE CEST

Foto: PU Nova Gorica

V preteklih dneh se je na Bovškem zaradi padavin sprožilo več snežnih plazov, ki so zaprli ceste. Zaradi zemeljskega plazu ostaja zaprta za promet občinska cesta Libušnje – Vrsno v občini Kobarid.

Najprej se je v petek zjutraj sprožil snežni plaz pri odcepu za Lepeno. Cesto so očistili, a se je kmalu zatem nedaleč sprožil še en plaz. Ko so čistili tega, se je prvi ponovil. Skupaj so se na cesto vsuli trije.

Poveljnik občinskega štaba CZ za severno Primorsko Edi Melinc znova poziva ljudi naj se ne odpravljajo na oglede na mesta plazov, saj je nevarnost tam še vedno zelo velika.

Na Bovškem so se vremenske razmere vsaj malce umirile, tako da lahko danes nadaljujejo z odstranjevanjem velikanskih gmot snega, ki so na več mestih zasule glavno cesto od Bovca proti Trenti in vasem ter zaselkom v tem koncu. Kot je zjutraj za regijski štab CZ za severno Primorsko povedal Edi Melinc, je od sveta še vedno odrezanih približno 150 prebivalcev tega dela naše deželice. Zaradi snega je namreč zaprta tudi cesta čez prelaz Vršič.

Cestnim službam (Kolektor CPG) je že sinoči uspelo s težko gradbeno mehanizacijo prebiti plaz proti Logu pod Mangartom. Cesta je tako, vsaj za silo prevozna, a le za morebitne intervencije, sicer pa ostaja zaprta za ves promet. 

Foto: Občinski štab CZ Kobarid – Zemeljski plaz je zaprl cesto Libušnje – Vrsno na Kobariškem

Zaradi zemeljskega plazu ostaja zaprta za promet občinska cesta Libušnje – Vrsno v občini Kobarid. Obvoz je urejen preko Kamnega. Poveljnik občinskega štaba CZ Kobarid Aleksander Vončina je opozoril občane naj se na območju plazu, ki si ga je včeraj že ogledal geolog, znova pa si ga bo jutri, ne zadržujejo. Teren je namreč še vedno zelo krušljiv.