Številne težave zaradi obilnega deževja, na Kobariškem evakuirali družino

Foto: GE Kobarid

Obilne padavine, ki smo jih čakali celo poletje, povzročajo tudi v Goriški regiji številne težave. Včeraj popoldne je močno deževje zajelo Kobariško, kjer je bila zaradi podora potrebna tudi evakuacija družine.

Na Kobariškem, kjer so na terenu gasilci iz vseh PGD (Kobarid, Breginj in Drežnica), imajo najhujše težave zaradi udora in posledične popolne zapore glavne ceste na relaciji Kobarid-Žaga. Zaprta je tudi lokalna cesta Drežnica-Drežniške Ravne, kjer odstranjujejo več podorov. Iz ene od hiš na tem območju so morali zaradi grozečega podora evakuirati družino, ki je prenočila v Drežnici. V petih hišah je zalilo kletne prostore.

Na Bovškem je največ preglavic povzročil plaz pri vasi Srpenica, kjer pa so dopoldne cesto očistili in je že normalno prevozna.

Podori, ki jih na terenu s pomočjo gradbene mehanizacije odstranjujejo gasilci, so se zgodili tudi na cesti na mejni prehod Robič in cesti Borjana-Podbela, sicer pa v manjši meri na več lokalnih cestah. Večinoma gre za manjše hudourniške nanose. 

Na Idrijskem je neurje danes odkrilo streho v zaselku Kanomeljsko Razpotje. Na naravnem kopališču na Lajštu je odneslo leseno zajezitev na koncu bazena, ki jo običajno pristojni ob koncu sezone ali pred velikimi neurji odstranijo.

Več dela s prečrpavanjem meteorne vode imajo spodnjeidrijski gasilci, ki so na terenu na dveh objektih. Reka Idrijca je z delovišča kolesarske steze in rekonstrukcije vozišča na odseku Marof- Spodnja Idrija zajela dva kontejnerja, enega so uspeli še pravočasno rešiti iz vode. V Zavratcu meteorne vode ogrožajo dve stanovanjski hiši. Na državno cesto skozi Kanomljo pa se je z brežine na cestišče usulo kamenje, vendar je promet le oviran in je možna vožnja mimo ovire.

Obilno deževje je nekaj težav povzročilo tudi na območju tolminske občine. Šlo naj bi predvsem za nanose materiala na cestišče. Več manjših nanosov so očistili na cesti v Tolminske Ravne, ponovno je prevozna cesta Zatolmin-Čadrg. Zaradi plazov sta še neprevozni cesti Kneža-Kneške Ravne in Zatolmin-planina Polog, poplavljena je javna pot na levem bregu Idrijce v Idriji pri Bači. Na Mostu na Soči je drevo padlo na vozilo, poškodovanih ni bilo, sporočajo iz tolminske občine.