Startup izziv v Novi Gorici z dobrimi idejami: Nakupovalni voziček s skenerjem?

Foto: Pixabay, Startup Nova Gorica

V Novi Gorici osmič izvajajo Startup izziv za dijake, ki ga v sodelovanju z Gimnazijo Nova Gorica in Šolskim centrom Nova Gorica organizira Primorski tehnološki park (PTP).

Letos se je na delavnico prijavilo 22 dijakov, ki razvijajo svoje zamisli skupaj s podjetniškimi mentorji. V dosedanjih osmih izvedbah je na startup izzivu v Novi Gorici sodelovalo že 296 dijakov s 70 podjetniškimi idejami.

Startup izziv se izvaja v obliki intenzivne delavnice, na kateri se mladi naučijo, kako tehnološke in družboslovne ideje hitro in učinkovito spremeniti v uporabne izdelke, storitve in poslovne rešitve.

Letos na startupu v Novi Gorici sodeluje pet ekip, ki ponujajo zanimive ideje. Zaradi koronavirusa delo poteka tako v živo kot tudi preko spleta. Mladi se sprašujejo, kako v tem covidnem času najti prave ideje. Ena od skupin dijakinj novogoriške gimnazije razvija idejo o tem, da bi iz uporabljenih hitrih testerjev izdelale trzalice za kitaro. Zelo zanimivo idejo ponuja tudi skupina, ki išče rešitve za trgovine. Njihova želja je, da bi izdelali poseben nakupovalni voziček oz. košaro, ki bi avtomatsko skeniral izdelke, ki jih kupci polagajo vanj in pripravil končni račun. Mlade inovatorje zanima tudi dobro počutje oz. dobro spanje, tako da iščejo rešitve na področju ležišč.

Ravnatelj novogoriške gimnazije Andrej Šušmelj in direktor Šolskega centra Nova Gorica Miran Saksida poudarjata pozitivne izkušnje, ki jih mladi pridobijo s takim delom za njihovo morebitno podjetniško pot.

Foto: Pixabay

Veliko je iskanja različnih rešitev s pomočjo digitalizacije in razmišljanja o okolju. Mladi najprej iščejo ideje o težavah, s katerimi se vsakodnevno soočajo tako posamezniki kot celotna družba, pogledajo ali že obstajajo kakšne rešitve teh problemov in ali so te rešitve ustrezne. Če tega ni, začnejo iskati svojo rešitev problema,“ pravi direktorica PTP Tanja Kožuh.

Dijaki se bodo lahko s pridobljenim znanjem prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih – POPRI. Prijaviti se je mogoče do 14. februarja.