Načrt sproščanja ukrepov za zajezitev covida-19: SELEKTIVEN PRISTOP

Vir: FB Vlada RS

Vlada je dopolnila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil premier Janez Janša, bo vlada upoštevala tudi epidemiološke razmere v posameznih statističnih regijah.

O morebitnem sproščanju bo vlada odločala tedensko, prvič prihodnjo sredo. V torek bo predstavljen tudi načrt cepljenja za januar in februar.

Epidemiološka situacija v regijah terja selektiven pristop tako k sproščanju ukrepov kot pri cepljenju, izpostavlja predsednik vlade. V prihodnjem tednu, ko se bo začelo cepljenje najstarejših v zdravstvenih domovih, bodo predstavili tudi načrt cepljenja po tednih za posamezne prednostne kategorije, delno tudi načrt z regionalnimi prednostmi.

Prioriteta vlade ostaja varno odpiranje šol. Kot je pojasnil podpredsednik vlade in predsednik Nsi Matej Tonin, se utegne zgoditi, da bodo vrtci in šole v nekaterih regijah odprti, v drugih pa ne.

Foto: FB Vlada RS (posnetek videa)

Za sproščanje po posameznih regijah bo potrebno najprej na nacionalni ravni izpolniti kriterij manj kot 1.350 okužb s koronavirusom v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1.200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, je še poudaril Janša.