Sodobni filmi domače in tuje produkcije: V ČETRTEK SILVANOV VEČER

Foto: Pixabay

V mestu vrtnic šesto sezono zapored odpira vrata Letni kino Silvana Furlana, ki bo obiskovalcem ponujal enajst filmskih večerov. Nocoj se bo predstavil finski film Druga stran upanja Akija Kaurismäkija.

Letošnja novost so kratki filmi, ki jih bodo predvajali pred posameznim celovečercem. Nocoj začenja Ribolov režiserja Jana Cvitkoviča, ki se bo obiskovalcem pridružil na projekciji. V naslednjih dneh se bodo predstavili še Martin Krpan Nejca Sajeta, Nevidna roka Adama Smitha Slobodana Maksimovića, Nočna ptica Špele Čadež, Srečno, Orlo! Sare Kern, V modrino Antonete Alamat Kusijanović, Celica Dušana Kastelica in Moderne kunst Marka Šantića.

Foto: ML

Na Ploščadi Silvana Furlana za novogoriško mestno hišo bo v četrtek, 26. julija, ob 21. uri Silvanov večer, na katerem bodo tudi uradno poimenovali ploščad po ustanovitelju slovenske kinoteke. V goste prihajajo Silvanove hčerka, sestra in žena Ula Furlan, Miranda Brataševec in Jedrt Jež Furlan.

Letošnji program letnega kina prinaša kar nekaj slovenskih filmov. V letu, ki ga na Mestni občini Nova Gorica posvečajo ustvarjalnosti mladih, bo na ogled tudi Večer domačega filma, na katerem se bodo predstavili mladi goriški filmski ustvarjalci.

Foto: Pixabay

Finski mojster absurdnega humorja Aki Kaurismäki s filmom Druga stran upanja, zgodbo o nepričakovanem prijateljstvu med sirskim beguncem in finskim gostincem, zada še en duhovit udarec neusmiljeni birokraciji, s katero sodobna Evropa sprejema prosilce za azil. Režiser je prejel srebrnega medveda za najboljšo režijo na Berlinalu.