Smrt 10-letnika v Soči: OBVEŠČANJE POLICIJE PREPOZNO IN NEPRIMERNO

Foto: ML

Ministrstvo za notranje zadeve je v skladu s pristojnostmi v primeru utopitve otroka v Soči izvedlo t. i. posredni nadzor in od policije zahtevalo pojasnila in dokumentacijo. V nadzoru so ugotovili, da je bilo obveščanje s strani policije prepozno in neprimerno, sporočajo z ministrstva.

Konec julija je v Soči utonil desetletni deček. Do nesreče je prišlo zaradi nenadnega dviga vodostaja reke. Po tragičnem dogodku sta se z javnim pismom odzvala dečkova starša, ki ob nesreči nista bila prisotna. Kritična sta bila do ravnanj pristojnih, ki so ju o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku. Dolgo sta čakala tudi na slovo od pokojnega sina.

Foto: gov.si – Aleš Hojs

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je zaradi neustreznega ravnanja izdal usmeritve in obvezna navodila policiji s poudarkom na nadgradnji strokovnega znanja policijskih vodij, ki v takšnih situacijah vodijo delo policistov na terenu, sporočajo z ministrstva za notranje zadeve (MNZ). Poudarek je tudi na ustrezni umestitvi teh vsebin v programe usposabljanja in izobraževanja policistov ter pripravi točnih navodil, kako ravnati v takšnih primerih.

V primeru tragičnega dogodka v Solkanu poteka tudi inšpekcijski nadzor nad delom Centra za socialno delo (CSD) Severna Primorska, ki ga je odredil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ugotovitev tega nadzora še ni.