Slovo vernikov od zaslužnega papeža Benedikta XVI.

Foto: Pixabay

Verniki se lahko od danes zjutraj poslovijo od zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je umrl v soboto v 96. letu starosti.

Zaslužni papež bo pokopan v kripti bazilike svetega Petra. Pokop si je želel v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., katerega posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike.

Baziliko svetega Petra, kjer leži pokojni papež Bendikt XVI., so odprli ob 9. uri, pred baziliko pa se že ure vije dolga kolona ljudi. Do srede zvečer pričakujejo na tisoče vernikov. Od papeža se bo mogoče posloviti danes do 19. ure, nato pa še v torek in sredo od 7. do 19. ure. Vstop je prost, rezervacije niso potrebne.

Kot je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni, je zaslužni papež umrl mirno, ob svojih negovalcih, njegove zadnje besede, ki jih je izrekel v italijanščini pa so se glasile „Gospod, ljubim te“.

Pogreb bo v četrtek, pogrebne slovesnosti pa bo prvič v zgodovini vodil Benediktov naslednik, papež Frančišek. Kot so sporočili v Vatikanu, bo pogreb Na željo pokojnika bo pogreb slovesen, a preprost, sporočajo iz Vatikana. Udeležili se ga bodo tako verniki kot tudi visoki predstavniki držav, predvsem iz Italije in Nemčije, domovine nekdanjega papeža.