Skupaj v istem čolnu na Sinjem vrhu

Foto: FB Jožica Ličen

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino se bo odvijala 28. likovna kolonija Umetniki za Karitas. Pod geslom Skupaj v istem čolnu bo ustvarjalo deset umetnikov, glavnino pa letos predstavljajo mladi likovni ustvarjalci.

Letošnji udeleženci so Alda Grudina, Ana Maraž, Matjaž Mauser, Žiga Okorn, Miha Perčič, Jasmina Rojc, Blaž Rosa, Adel Seyoun, Andreja Srna In Metka Vovk Mauser.

Geslo letošnje kolonije in razstave Skupaj v istem čolnu se navezuje na besede papeža Frančiška, ki jih je izrekel ob začetku epidemije in z njimi želel opogumiti ljudi, da bodo zmogli tudi prek nenapovedane in pobesnele nevihte, pred katero smo se znašli. Epidemiji so se pridružile nove preizkušnje, vojna, rast cen življenjskih dobrin, naravne katastrofe…

Kolonijo strokovno spremlja umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Sredstva od prodanih del bodo letos namenili družinam, ki so jih zaznamovale različne preizkušnje.

Gre za preizkušnje, ki jih lahko premagamo le skupaj, s sodelovanjem, razumevanjem drug drugega in odprtostjo za pomoč svojemu bližnjemu. Drug drugega lahko rešimo, obdržimo v našem čolnu in le s skupnimi močmi ter božjo pomočjo bomo priveslali na cilj,“ so zapisali v Škofijski Karitas Koper.

Jutri bodo medijske predstavitve, v četrtek pa bo dan odprtih vrat, na katerega so povabljeni vsi prijatelji umetnosti in dobrodelnosti. Zbrane bosta nagovorila koprski škof Jurij Bizjak in podžupan Občine Ajdovščina Ivan Krašna.

Foto: FB ŠKTD Sinji vrh

Ob ustvarjanju in druženju potekajo tudi spremljevalni dogodki. Danes je bila v cerkvi na Otlici sveta maša, pri kateri so se spomnili vseh, ki so doslej darovali svoj čas in svoj talent za kolonijo. Spomnili so se tudi pokojnega Hieronima Vidmarja, ki je pred 28. leti z odprtimi rokami sprejel kolonijo Umetniki za Karitas, ter drugih pokojnih sodelavcev kolonije.

Dolgoletni ravnateljici Škofijske Karitas Koper Jožici Ličen, ki je bila ena izmed snovalk projekta Umetniki za Karitas in častna občanka Občine Ajdovščina in se je vrsto let razdajala ljudem v stiski, bodo sodelavci koprske Karitas priskočili na pomoč pri nakupu dvigala, ki ga potrebuje.