Skoraj izključno necepljeni bolniki na covidnem oddelku šempetrske bolnišnice

Foto: ML, Pixabay

Na covidnem oddelku šempetrske bolnišnice trenutno zdravijo 31 bolnikov, med njimi pa sta le dva cepljena proti covidu-19, ki nista prejela poživitvenega odmerka.

Starost bolnikov se vse od začetka epidemije niža. Najmlajši bolnik na covidnem oddelku šempetrske bolnišnice šteje 37 let, na intenzivnem oddelku pa 52 let. V četrtem valu epidemije je bila smrtnost višja kot v predhodnih valovih, kar pomeni, da je bil potek bolezni bolj agresiven, pojasnjuje strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler, ki je izrazila zaskrbljenost, zaradi hitrega širjenja omikrona, zaradi česar kmalu iz delovnega procesa ne bodo izključili tistih, ki so bili v tveganem stiku, a ne bodo kazali nobenih simptomov bolezni.

Foto: Pixabay

V Goriški regiji se epidemiološka slika poslabšuje, zato se v šempetrski bolnišnici pripravljajo, da bo v roku desetih dni več ljudi potrebovalo bolnišnično zdravljenje.

Delo v šempetrski bolnišnici je zaradi delovanja covidnega oddelka reorganizirano. Zmogljivost operativnih ekip je glede na delo v normalnih razmerah okoli 40 odstotna, namenjena pa je predvsem bolnikom, ki potrebujejo neodložljive in nujne operacije. Kapacitet covidnih oddelkov v šempetrski bolnišnici zaenkrat ne nameravajo spreminjali, tako da bo covidnim bolnikom še naprej na voljo 30 postelj na navadnem oddelku in devet postelj na intenzivni terapiji.

Foto: Pixabay

V bolnišnici se je sestala tudi služba za obvladovanje bolnišničnih okužb in se dogovarjala o še strožjih zaščitnih ukrepih. Ker vsi zaposleni v bolnišnici še niso cepljeni, so zanje in za vse ostale hospitalizirane bolnike uvedli presejalno testiranje na okužbo z novim koronavirusom.