Severnoprimorski kandidati SDS za volitve v DZ verjamejo v nadaljevanje uspešnega dela

Foto: ML

V Novi Gorici so se predstavili kandidati največje parlamentarne stranke SDS iz Goriške regije na bližnjih volitvah v DZ, med katerimi so tudi trije poslanci. V drugi volilni enoti na Vipavskem bo kandidirala Eva Irgl, na Tolminskem Danijel Krivec, na Goriškem Elena Zavadlav Ušaj in Tomaž Slokar, na Idrijsko-Cerkljanskem pa se bo za prvi mandat potegoval Andrej Poglajen.

Na volitve se podajamo pripravljeni, da zmagamo in še naprej uspešno vodimo državo,“ je povedal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, ki je izpostavil ukrepe PKP za pomoč ljudem v času epidemije covida-19, s katerimi so želeli čimbolj razbremeniti ljudi in slednje načrtujejo tudi v prihodnje. „Razmere zaradi covida se umirjajo, žal pa se je zgodila Ukrajina. Vpliv vojne je širše narave, vlada pa se trudi, da se čim bolj izognemo krizi,“ je poudaril Krivec in dodal, da je vlada Janeza Janše dokazala, da je mogoče zadeve realizirati in izboljšati: „V naslednjem mandatu želimo uresničiti še tiste stvari, ki jih doslej še nismo uspeli. Država mora v prihodnje postati še bolj učinkovita in vitka, ob tem pa ne bomo zanemarili nobenega področja življenja.“ Kot pojasnjuje Krivec, bodo na območju Zgornjega Posočja največ pozornosti namenili v posodobitev cestne infrastrukture, gradnjo predorov in izboljšanje prometnih povezav preko državne meje s Trbižem. Med pomembnejše projekte sodijo tudi gradnja domov za starejše v Bovcu in Tolminu, obnova Zdravstvenega doma Tolmin z izgradnjo satelitskega urgentnega centra, gradnja nove policijske postaje v Tolminu in nove investicije na smučišču Kanin.

Eva Irgl, ki se bo tako kot Krivec potegovala že za svoj peti mandat, je izpostavila uspešnost vlade Janeza Janše, ki ima v dveh letih kaj pokazati. Sama se bo še naprej trudila za dobrobit občin Vipava in Ajdovščina, ki jima bo država v prihodnjih letih za investicije namenila 67 milijonov evrov. Kot predsednica je zelo ponosna na delo odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide: „V tem mandatu je bilo veliko narejenega. Moje vodilo je pravičnost in popravljanje krivic,“ pravi Irglova, ki je izpostavila, da je aktualna vlada uskladila pokojnine, popravila krivice, ki so se zgodile kmečkim zavarovancem, slepim in slabovidnim ter študentom invalidom. Vlada je namenila več kot dve milijardi evrov za podhranjen zdravstveni sistem, gradnjo domov za starejše občane, in sicer za prenovo in širitev prostorskih kapacitet ter povečanje kadra. Irglova se še posebej veseli  novega doma za starejše občane v Ajdovščini, ki z 12 milijoni evrov predstavlja eno največjih investicij v ajdovski občini. Tudi v prihodnje se bo trudila, da bo na področju socialnega in zdravstvenega varstva še več denarja, prizadevala si bo za pravičnejše pokojnine in dobrobit invalidov, je še napovedala Irglova.

Elena Zavadlav Ušaj, ki je v državni zbor vstopila pred dvema letoma, z nastopom vlade Janeza Janše, je izpostavila številne projekte na Goriškem. “Država je namenila 2,4 milijona evrov za obnovo Doma upokojencev Nova Gorica, za VDC, bivalno enoto na Trnovem. Obnovo čaka tudi Dom upokojencev Gradišče nad Prvačino, zajetne pomoči je bila deležna šempetrska bolnišnica, ki je končno izplavala iz rdečih številk,” pojasnjuje Zavadlav Ušajeva, ki je izpostavila gradnjo amfiteatra v Novi Gorici, za katerega ministrstvo za kulturo namenja 3 milijone evrov, ter revitalizacijo rafutskega parka za katerega ministrstvo namenja  2,4 milijona evrov. Prizadevala si bo za davčno razbremenitev podjetij, mladim pa omogočiti kreativnost in lažji vstop v svet podjetništva. Želi si tudi prenove šolskega sistema, ki naj bi večji poudarek namenjal domoljubju in inovativnosti, prav tako pa tudi prenovi medijske zakonodaje.

Foto: ML

Vsi čutimo, da se v Sloveniji gradi in da se gradi za vse nas državljane. Aktualna vlada je dokazala, da se da uspešno delati,“ pravi Tomaž Slokar, ki prihaja s področja infrastrukture. Omenil je številne projekte, k se že izvajajo oz. so v pripravi. Med drugim je povedal, da si prizadevajo v Novo Gorico pripeljati Logistični center Pošte Slovenije, izpostavil je gradnjo poslovne cone v Kromberku. „Številni kazalniki potrjujejo uspešnost aktualne vlade,“ pravi Slokar, ki je izpostavil najnižjo brezposelnost v državi.

21-letni Andrej Poglajen, ki prihaja iz Idrije, je bil leta 2018 izvoljen v idrijski občinski svet kot najmlajši svetnik v Sloveniji. „Veseli me, da v SDS verjamejo v mlade, ki smo pripravljeni graditi. Tudi na Idrijsko-Cerkljanskem imamo številne projekte. Prizadeval si bom za pospešitev izgradnje četrte razvojne osi, izgradnje ustrezne infrastrukture na področju zdravstva, športa in kulture,“ pravi Poglajen, ki je tudi član Slovenske demokratske mladine, ki je pripravila predlog zakona o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki bo mladim omogočil lažji dostop do stanovanjskih kreditov. „Za razliko od nekaterih drugih strank, mi ne dajemo lažnih obljub o gradnji več kot 10.000 neprofitnih stanovanj,“ še pojasnjuje Poglajen.