Šest golov slovenskih nogometašic v Novi Gorici

Foto: NZS - Izabela Križaj v akciji

Slovenska ženska nogometna reprezentanca, ki je prvič gostovala v mestu vrtnic, je odigrala peto tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki ga bo leta 2023 gostila Avstralija. V Športnem parku so izbranke Boruta Jarca v deževnem vremenu s 6-0 odpravile Estonke in se tako veselile še tretje zmage.

V skupini I Slovenke zasedajo 3. mesto (10 točk). Uspešni sta bili tudi reprezentanci vodilne Francije (15) in drugouvrščenega Walesa (13). Francozinje so sinoči s 6-0 ugnale Kazahstanke, Valežanke pa so bile s 5-0 boljše od Grkinj.

Za najvišjo zmago v teh kvalifikacijah je dvakrat zdela Lara Prašnikar, po enkrat pa Kaja Korošec, Špela Kolbl in Zala Kuštrin, Pille Raadik je dosegla avtogol. Naslednjo tekmo bodo Slovenke odigrale v torek ob 18. uri, ko bodo v novogoriškem Športnem parku gostile Grkinje.

Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev v nogometu za ženske bo na zaključnem turnirju sodelovalo 32 reprezentanc, doslej jih je bilo 24. Naslov prvakinj bodo branile nogometašice Združenih držav Amerike, ki so se z naslovom svetovnih prvakinj okitile v letih 2014 in 2018.

Foto: NZS – Slovenska ženska nogometna reprezentanca, ki je v Novi Gorici s 6-0 ugnala Estonijo

Že nekaj časa sem v tej reprezentanci in zelo vesela sem, da mi je končno uspelo doseči prvi gol. Lepo je da sem ga dosegla blizu doma, na tem stadionu sem bila že večkrat. Od začetka do konca smo odigrale super tekmo, vse igralke smo bile na maksimumu, tako da sem zelo zadovoljna,“ je povedala Ajdovka Zala Kuštrin, ki je dobila priložnost v 86. minuti, le tri minute pozneje pa je s prvencem postavila končni izid. Vseh 90 minut je na igrišču prebila Izabela Križaj iz Podnanosa, ki jo je selektor Jarc postavil na mesto leve branilke: „Vesela sem, da mi je selektor ponudil priložnost. Ker prihajam iz teh krajev, je bila to zame še dodatna motivacija. Vse punce smo dale vse od sebe in zasluženo zmagale. Ko hitro dosežemo gol, igra steče in nam je laže.“

Na svetovno prvenstvo se bo neposredno uvrstilo devet zmagovalk evropskih skupin, devet najboljših drugouvrščenih ekip pa se bo v dodatnih kvalifikacijah potegovalo še za dve mesti, ki vodita na mundial. Tretja ekipa iz dodatnih kvalifikacij si bo zagotovila udeležbo na dodatnih medcelinskih kvalifikacijah za mesto na SP 2023.