Sedem slovenskih regij na rdečem seznamu: GORIŠKA NA RUMENEM

Vir: gov.si

Ob slabšanju epidemiološke situacije je vlada na nocojšnji seji sprejela nekatere ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa. Od ponedeljka se bodo učenci od 5. razreda in srednješolci šolali na daljavo, za sedem regij pa je vlada s petkom začasno prepovedala zbiranje več kot 10 oseb in omejila prehajanje med regijami.

Trenutno se sedem od 12 statističnih regij po številu okužb glede na 14-dnevno pojavnostjo uvršča na rdeči seznam, pet regij pa se uvrša na rumeni seznam. Na rdečem seznamu so Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in Jugovzhodna Slovenija.

Vlada je v peti sklop protikoronskih ukrepov vnesla tudi možnost podaljšanja turističnih bonov v prihodnje koledarsko leto.

Foto: gov.si

Učenci od 6. razreda in dijaki bodo šolanje od ponedeljka opravljali na daljavo. „Za visoke šole in univerze že velja priporočilo, da aktivnosti, kolikor je to mogoče izvedejo na daljavo. Sledijo jesenske počitnice in v tistem tednu bomo presodili, ali je potrebno te ukrepe učenja na daljavo podaljšati, sprostiti ali dodatno zaostriti, odvisno od takratne situacije. Računamo, da bo ta 14-dnevni “break” omogočil, da se situacija stabilizira ali vsaj da se trendi delno obrnejo navzdol,“ pojasnjuje premier Janez Janša.

Za rdeče regije, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dnevih presega 140 na 100.000 prebivalcev, bodo od petka veljali naslednji ukrepi:

-začasna prepoved vseh zbiranj in prireditev nad 10 oseb,

-omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti in določenih športnih aktivnosti,

-omejitev gibanja med regijami,

-obvezno nošenje mask povsod, tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah.

Foto: Twitter

Aplikacijo #OstaniZdrav si je naložilo že več kot 130.000 lastnikov pametnih telefonov. V zadnjih 14 dneh je bilo izdanih 455 TAN kod, 282 je bilo vnesenih v telefone. Vse te številke so dnevno dosegljive na spletnem naslovu, namenjenem aplikaciji: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/mobilna-aplikacija-ostanizdrav