Reševanje mostu v Ajbi: KRAJANI PODPRLI NAPOLEONA

Foto: TIC Kanal

Napoleonov most čez potok Ajba, ki je registriran kot nepremična kulturna dediščina žalostno propada. Njegovo stanje je v tako slabem stanju, da so se krajani na lastno pest odločili za ukrepanje.

Nekoč je bil ta kamniti most strateškega pomena, saj je bil pomembna povezava z Benečijo, kmetje so ga uporabljali tudi za prehod v gozdove.

Že pred desetimi leti je bilo mogoče ugotoviti, da most propada. Nekaj časa je bil zaščiten z mrežo, ki pa je že vrsto let strgana. Brežina pri mostu se je počasi plazila in povzročila podiranje zidu, zdaj pa so ugotovili še, da razpoka na spodnji strani mostu odpira lok. Ker je skrajni čas za ukrepanje, preden se poruši so krajani s pomočjo inženirja Danila Magajneta začeli urejati zaščito. Na pomoč so priskočili tudi lokalni gasilci, ki so z dvigalom pomagali postaviti konstrukcijo.

Ker most ni v uporabi, ni bil sproti vzdrževan, pojasnjujejo na novogoriški območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Zavedajo se, da je za ohranitev mostu potrebna obnova, za to pa naj bi bil odgovoren lastnik, to pa je država.