Rektor UNG dr. Boštjan Golob: Novi kamenčki za ohranitev odličnosti

Foto: UNG - Rektor UNG prof. dr. Boštjan Golob

V sredo je v prostorih Univerze v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri potekala slovesna inavguracija novega rektorja Univerze v Novi Gorici (UNG) prof. dr. Boštjana Goloba.

S simbolično predajo rektorske insignije je dosedanji rektor prof. dr. Danilo Zavrtanik predal rektorske časti in dolžnosti prof. dr. Boštjanu Golobu, ki je bil za novega rektorja izbran 3. junija 2021 na 66. seji upravnega odbora. Uradni mandat je nastopil 1. februarja 2022 in bo Univerzo vodil v mandatu 2022–2026.

Foto: UNG

S to rektorsko insignijo sprejemam čast in zavezo, da bom kot rektor Univerze v Novi Gorici deloval za njen ugled in v čast in korist akademske skupnosti. Svoje znanje, izkušnje in moč bom odgovorno namenjal njeni izobraževalni, raziskovalni, umetniški in strokovni odličnosti. Ta rektorska veriga naj bo simbol čvrste povezanosti ter pripadnosti vseh članov akademske skupnosti, študentk in študentov. Nosil jo bom z zavezo vrednotam Univerze, njeni avtonomiji in akademski odličnosti. Univerzo v Novi Gorici bom predano vodil na temeljih spoštovanja človekovih pravic in enakih možnosti, negovanja dobrih sosedskih in medkulturnih odnosov, vsestranskega sodelovanja in skrbi za okolje,“ je na inavguraciji prisegel prof. dr. Boštjan Golob ter v nagovoru po prevzemu dolžnosti povedal, da bo potrebnih nekaj novih kamenčkov v mozaiku institucije. „Od nas samih je odvisno, ali se bo mozaik še naprej širil v sijočem zlatem odtenku odličnosti kot do zdaj,“ je zbranim gostom dejal prof. dr. Golob.

Poleg rektorja prof. dr. Boštjana Goloba vodstveno ekipo UNG zaenkrat sestavljata še prorektorica za izobraževanje in umetnost prof. dr. Penka Stateva ter prorektor za trajnostni razvoj in tehnologijo prof. dr. Matjaž Valant.

Foto: UNG

Ob svečanosti je občinstvo nagovoril tudi prvi predstojnik Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Žekš, ki je poudaril, da je inavguracija rektorja za vsako univerzo vedno poseben dogodek, za UNG pa je dogodek nekaj izjemnega in je zato priložnost za pogled nazaj in za razmislek za naprej. Po njegovem mnenju je UNG dosegla svoj osnovni cilj. Dosedanjemu rektorju prof. dr. Danilu Zavrtaniku se je zahvalil za lep del njegovega življenja, ki ga je namenil Univerzi v Novi Gorici, in za vse, kar je naredil zanjo, dr. Boštjanu Golobu pa, da je sprejel ponujeno dolžnost in se odločil vstopiti v to pustolovščino, ki bo včasih težka, toda nedvomno zanimiva.

AL