Projekt revitalizacije izumrlih briških vasi: BBC OŽIVLJA SLAPNIK

Foto: FB Brda

Do konca marca bo znano, ali se bodo v Goriških  Brdih gradile že tolikokrat napovedane terme. Angleški BBC bi rad revitaliziral vas Slapnik.

Angleška medijska hiša BBC si želi oživeti vas Slapnik. Občina Brda ji pri tem projektu pomaga predvsem pri pridobivanju zemljišč in nepremičnin.

Že dobrih deset let je stara zamisel o gradnji term v Goriških Brdih. Po besedah briškega župana Franca Mužiča je zanimanje za naložbo v vrednosti med 50 in 60 milijonov evrov precejšnje. Doslej so bili najresnejši pogovori s slovensko-ruskimi lastniki podjetja.

Foto: etana.si – Slapnik v Goriških Brdih

Hotelski del term naj bi imel od 250 do 260 postelj, nekaj naj bi bilo apartmajev, ki jih bodo ponudili zasebnim vlagateljem, del pa tudi kot dom za starostnike. V turističnem kompleksu naj bi poleg zdraviliških storitev ponujali tudi sprostitvene in mogoče celo medicinske storitve. Poleg bazenov bodo ponujali možnosti kongresnega turizma, manjših trgovinic ali tržnice ter s tem priložnosti tudi za prodajo domačih pridelkov in izdelkov.

Idejna zasnova arhitekta Aleša Prinčiča, ki so jo Bricem predstavili na zadnji seji občinskega sveta v prejšnjem letu, predvideva umestitev term med Medano in Fojano. Obiskovalcem in stanovalcem načrtovanega turističnega kompleksa bi ponujala izjemen razgled. Kompleks, kot si ga je zamislil arhitekt, želi uporabiti elemente briške pokrajine, kot so terase. Z uporabo materialov, kot je opeka, se približuje briški tradiciji. Posebnost idejnega projekta je 45-metrski jekleno-steklen razgledni stolp, s katerega se bo videlo daleč naokoli, celo do Trga svetega Marka v Benetkah.

Foto: FB Brda

V Goriških Brdih si ne želijo masovnega turizma, ampak predvsem goste, ki uživajo v naravi. Turistična sezona v Brdih traja od aprila pa vse do martinovega. V lanskem letu so zabeležili 25-odstotni porast nočitev. V ponudbi imajo le 600 nočitvenih zmogljivosti, ki so tudi za letošnje leto skorajda zapolnjene. Največ turistov prihaja iz Avstrije, Nemčije, Italije in držav Beneluxa.

Uredništvo