Priznani harmonikarji na Goriškem: SVETOVNI PRVAK V ŠEMPASU

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Včeraj se je v Šempetru začel drugi mednarodni glasbeni festival Harmonikada, ki se bo zaključil v nedeljo v Kulturnem domu v Šempasu z nastopom virtuoza na diatonični harmoniki Denisa Novata.

Na letošnji Harminikadi, ki v ospredje postavlja harmoniko kot koncertno glasbilo v vseh njenih žanrskih razsežnostih, bodo nastopili priznani glasbeniki in glasbene skupine iz Slovenije in tujine. Harmoniko bodo predstavili v klasičnih skladbah, jazzovskih ritmih in etno melodijah.

Sinočnji prvi festivalski večer v Coroninijevem dvorcu v Šempetru je bil posvečen 500-letnici smrti znanstvenika in umetnika Leonarda da Vincija. Nastopila sta harmonikar Aleksander Ipavec in čembalistka Paola Chiabudini, ki sodelujeta že dobrih deset let. Na koncertu so zaigrali tudi na instrument, ki ga je da Vinci izrisal 300 let preden je nastala harmonika.

Harmonikada je mednarodni glasbeni festival, ki nastaja pod okriljem Kulturno-umetniškega društva (KUD) Krea. Osrednje dogajanje bo v Novi Gorici, koncerte pa bodo pripravili tudi na širšem področju Mestne občine Nova Gorica, Občine Gorica in Občine Šempeter-Vrtojba.

Današnji koncert bo gostila Glasbena šola Nova Gorica. Predstavil se bo Harmonikarski orkester GM Synthesis 4, ki deluje pod okriljem Glasbene matice iz Trsta. Večina članov je glasbeno pot začela prav na tej šoli, v zadnjih letih pa v duhu čezmejnega sodelovanja v njem igra vedno več glasbenikov iz matične domovine. Četrtkov festivalski večer bo gostil Kulturni dom Gorica, na njem pa bo nastopila zasedba Simone Zanchini ZZ International Quartet. Slednja odseva več glasbenih spektrov, ki pa jih v eno povezujeta izrazit individualizem in visoka poustvarjalna nota. V petek bo v Kulturnem domu Nova Gorica nastopil avantgardni finski glasbeni virtuoz in svetovna harmonikarska zvezda Kimmo Pohjonen, ki je znan po svojem edinstvenem pristopu k harmoniki in po eksperimentalni glasbi, ki jo izvaja s svojo unikatno električno harmoniko. V soboto bo v Kulturnem domu v Grgarju nastopil harmonikar Marko Hatlak. S projektom Marko Hatlak Band se predstavlja tudi kot pevec in avtor oz. aranžer večine skladb. Ob sebi je zbral vrhunske slovenske glasbenike. Festival bo v nedeljo v Kulturnem domu v Šempasu zaključil virtuoz in svetovni prvak na diatonični harmoniki leta 1998 Denis Novato s koncertom narodno-zabavne glasbe.