Preštevanje kokoši in petelinov, zlata jajca pa …

Foto: Pixabay

V prejšnjem tednu je začela veljati uredba o zdravstvenem varstvu živali, ki med drugim določa, da je treba od zdaj naprej registrirati vse kokoši. To velja tudi za perutnino, ki jo ljudje redijo le za svoje potrebe.

Za registracijo je treba izpolniti formular, na podlagi katerega nato Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo podatke vnese v register. Na upravi sicer pravijo, da bodo pripravili podzakonski akt, ki naj bi omogočil izjeme za rejce, ki gojijo perutnino le za lastno domačo porabo. Tisti, ki bodo kokoši ali jajca prodajali, pa bodo morali kokoši registrirati.

Foto: Pixabay

Z novo uredbo se bodo ljudje vse redkeje odločali za kokošnjake, manj bo kokoši, manj petelinov, pa tudi manj domačih jajc, ki jih tudi tisti, ki kokoši nimamo, radi uživamo. In zakaj potem sploh takšna uredba? Pristojni pojasnjujejo, da naj bi šlo zgolj za evidenco, da bodo na upravi vedeli, kje se nahajajo živali, v primeru da se pojavi bolezen.

“Res ne vem, kaj si bodo še izmislili nekateri. To je povsem neživljenjsko. Ne vem, če so tisti, ki pripravljajo takšne uredbe sploh že videli kurnik,” se sprašuje starejša gospa iz okolice Nove Gorice, ki ni želela biti imenovana. “Živimo pač v takšnih časih, ko te lahko tudi za izrečene besede kaznujejo,” je še pojasnila gospa in dodala: “Najbrž so takšni in podobni odloki le krinka, da bodo nekateri izbranci lažje „nosili“ zlata jajca, ki s kokošjimi nimajo prav nič skupnega. Ali drugače povedano, iščejo dlako v jajcu in tako pozornost preusmerjajo od pravih problemov!”