Premikanje urinih kazalcev: OKTOBRA ZADNJIČ?

Foto: Pixabay

V noči na nedeljo bomo znova premikali kazalce. Tokrat za uro naprej, na poletni čas, tako da bomo prikrajšani za uro spanja.

Pred dvema letoma je bilo sprejeto stališče Evropskega parlamenta (EP) o odpravi premikanja ure v letu 2021. Odločitev za zimski ali poletni čas je prepuščena članicam. Bomo oktobra zadnjič premikali urine kazalce?

Foto: Pixabay

EP je konec premikanja ure v EU podprl na včerajšnji dan leta 2019. Sprva je bilo zadnje premikanje kazalcev predvideno že za leto 2019, a so v EU odločitev o tem tudi zaradi drugih prednostnih nalog preložili na leto 2021.

Namen premikanja ure na poletni čas je izkoriščanje dnevne svetlobe in varčevanje z energijo. Zaradi ukrepa naj bi bilo manj prometnih nesreč in kriminala, pa tudi gospodarstvo naj bi čutilo pozitivne učinke. Nasprotniki ukrepa izpostavljajo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi, slabša njihovo razpoloženje in zdravje.

Foto: Pixabay

V Sloveniji smo urine kazalce prvič premikali leta 1983. Dokončna odločitev, da jih vsako zadnjo nedeljo v oktobru premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej, je bila sprejeta leta 2006.

Po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo je v Sloveniji standardni čas centralno evropski čas, ki ustreza zimskemu času. Če bi ukinili zdajšnje sezonsko premikanje ure na poletni čas, bi v Sloveniji na podlagi zakona o računanju časa skozi celo leto obveljal standardni zimski čas. Kot je pokazalo javno posvetovanje, ki ga je Bruselj organiziral v letu 2018, smo Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času.