Premierji Poljske, Češke in Slovenije, Morawiecki, Fiala in Janša danes na obisk v Kijev

Foto: Kabinet vlade RS

Poljska vlada je sporočila, da se bodo premierji Poljske, Češke in Slovenije, Mateusz Morawiecki, Petr Fiala in Janez Janša danes mudili v Kijevu, kjer se bodo srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom. Obisk je bil prav tako potrjen s strani kabineta premierja.

Premier Janez Janša je na Twitterju sporočil, da želijo z današnjim obiskom v Kijevu prinesti Ukrajini sporočilo, da je evropska država in da bo kmalu na poti v EU. Ob tem se je zahvalil Ukrajini, ker brani Evropo in temeljne evropske vrednote. Prav tako je opozoril, da so razprave o evropskih vrednotah v zadnjih letih večinoma potekale na teoretični ravni, sedaj pa obstaja zavedanje, da te vrednote obstajajo in da so ogrožene. Kot je dodal, jih sedaj branijo vsi Evropejci s svojimi življenji v Ukrajini. Janša je prepričan, da je prišel trenutek, ko se EU prebuja in spreminja, da bo postala še bolj poenotena v podpori Ukrajini.

Današnjemu obisku v Kijevu veliko pozornost posvečajo mediji po celem svetu. Novinar CNN je obisk enačil z obiskom Londona v času druge svetovne vojne, nekdanji vrhovni poveljnik zavezniških sil za Evropo, upokojeni general Clark pa je obisk predsednikov vlad Slovenije, Poljske in Češke označil kot nekaj izjemnega.

Janša, Morawiecki in Fiala odhajajo v Kijev kot predstavniki Evropskega sveta, obisk pa je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Namen obiska je potrditi nedvoumno podporo celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine in predstaviti širok paket podpore Ukrajini in Ukrajincem. Mednarodno skupnost so o obisku obvestile mednarodne organizacije, med drugim ZN.

Obisk treh predsednikov vlad v Kijevu je na Twitterju pozdravil tudi predsednik RS Borut Pahor. Kot je zapisal, gre za močan izraz podpore Ukrajini s strani Poljske, Češke, Slovenije ter celotne EU.