Preizkus varnejše ureditve Šolske ulice v Solkanu

Foto: ML

Med 6. in 17. septembrom bodo Šolsko ulico v Solkanu poskusno namenili območju varnega prihoda v šolo. Ulica bo enosmerna, vožnja počasna, pešci pa bodo imeli na voljo več prostora. Organizatorji projekta so Mestna občina Nova Gorica (MONG), Osnovna šola Solkan, Krajevna skupnost Solkan in IPoP – Inštitut za politike prostora.

Kot navajajo na novogoriški mestni občini gre za preizkus drugačne ureditve, ki bo podlaga za nadaljnje načrtovanje. Na odseku med Ulico Milojke Štrukelj in Žabjim krajem bo vožnja avtomobilov začasno drugače urejena. V kiosku Mobilet na Trgu Marka Antona Plenčiča bodo sredo, 1. septembra, med 12. in 18. uro za vse zainteresirane na voljo za vse dodatne informacije in pobude, povezane s Šolsko ulico.

Na solkanski osnovni šoli so opravili ankete, ki so pokazale, da otroci najraje prihajajo v šolo s kolesom, peš ali s skirojem, kar je všeč tudi njihovim učiteljem. Otroci, ki pridejo v šolo na ta način, so pri pouku bolj zbrani in lažje sledijo programu, je še pokazala anketa.

V primeru, da je otrokova šolska peš pot predolga, bodo lahko starši otroka odložili na eni izmed točk “Poljubi in odpelji”, ki bodo na Vojkovi ulici oziroma na obračališču pri solkanski železniški postaji. Od tam bodo lahko otroci vsaj del poti v šolo opravili peš. Starši bodo s podrobnejšimi informacijami seznanjeni v šoli. V kolikor so otroci premajhni za samostojno pot v šolo, se bodo lahko pridružili Pešbusu – organiziranemu spremstvu otrok. Starši otrok, ki obiskujejo vrtec bodo lahko z dovolilnico zapeljali na šolsko dvorišče. V MONG vseeno pozivajo vse starše, da otroke v tem času pripeljejo v vrtec peš ali s kolesom, da bo avtomobilov pred šolo in vrtcem čim manj.