Na Goriškem, Ajdovskem in Vipavskem večje število vlomov

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

V naseljih, predvsem na Goriškem, Ajdovskem in Vipavskem so policisti novogoriške policijske uprave v zadnjem času obravnavali večje število vlomov v hiše in stanovanja, ki so se zgodili, ko stanovalcev ni bilo doma, pojasnjujejo z novogoriške policijske uprave.

Policisti novogoriške uprave so v zadnjem obdobju preiskovali več vlomov v stanovanja in hiše, nepridipravi so v neznano pobegnili z velikimi pleni. Pred dnevi so iz hiše na Vipavskem odnesli za več kot 10.000 evrov zlatnine in drugega nakita.

Storilci postajajo vse bolj predrzni in nasilni

Na novogoriški policijski upravi opozarjajo, da število vlomov v stanovanja, hiše in vikende iz leta v leto narašča, storilci pa so čedalje bolj predrzni ali nasilni. Občanom svetujejo, naj bodo pozorni tudi na morebitne sumljive osebe in vozila v njihovih soseskah in po vaseh. Takšne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oziroma pokličejo na interventno številko 113.

Foto: FB Slovenska policija

Storilci vlamljajo skozi vrata oziroma okna stanovanjskih objektov in iz notranjosti kradejo predvsem gotovino, nakit in druge vrednejše predmete, opozarjajo s PU Nova Gorica in svetujejo, da lastniki svoje premoženje z ustreznimi ukrepi primerno zavarujejo. Storilci največkrat vlamljajo s silo telesa ali na vzvod, lomijo vložke cilindričnih ključavnic, razbijajo stekla na vratih ali oknih. Pogosto so uspešni tudi zato, ker so lastniki objektov premalo previdni, ugotavljajo policisti. Okoli hiš puščajo orodja ali druge priročne predmete oz. celo ključe, še pojasnjujejo policisti.

Porast vlomov tudi v avtomobile

V zadnjem obdobju so na Goriškem obravnavali tudi več vlomov v osebne avtomobile, predvsem na goriškem Krasu in v Brdih. Običajno se v poletnih mesecih število vlomov v vozila poveča tam, kjer je veliko ljudi, recimo na parkiriščih in ob kopališčih pri rekah Soča in Idrijca, na izletniških točkah v Posočju, na Goriškem krasu, v Brdih in na idrijsko-cerkljanskem območju.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

V primeru, da ste žrtev nepridipravov je potrebno takoj poklicati policiste, ki občanom v tem primeru svetujejo še nekaj drugih priporočil: ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja, ne dotikajte se stvari, ne vstopajte v objekt, v kolikor se tam še vedno nahaja vlomilec.