Požar pri Komnu naj bi zanetila strela

Foto: EČ

Policija je našla sledove udara strele na dveh drevesih na požarišču med Škrbino na Krasu in Šibelji, zato so možnost namernega požiga na Velikem Ovčnjaku izključili. Po oceni župana Komna Erika Modica bo požar do večera pod nadzorom, gasilci pa bodo ostali na požarni straži.

Policija, ki bo izvajala poostren nadzor, naproša domačine, naj, v primeru, da opazijo karkoli sumljivega, predvsem pa če opazijo nov požar, to sporočijo policiji.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je izdal odredbo, da je treba požgan les, da bi preprečili vžig, odstraniti najkasneje do 20. avgusta. Na popoldanskem sestanku so se župani občin Komen, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Mestne občine Nova Gorica ter predstavniki Zavoda za gozdove in družbe Slovenski državni gozdovi dogovorili, da bodo les, ki leži ob poteh in na posekah, poskušali čim hitreje odstraniti in ga predelati, najverjetneje v sekance.

Popoldne je ponovno zagorelo tudi na italijansko-slovenski meji v bližini Devetakov in Lokvice. Požar se je razširil na obe strani meje, a ga nadzorujejo tako slovenski kot italijanski gasilci in naj bi bil po besedah komenskega župana do večera pod nadzorom.

Foto: FB GENG

Lastniki gozdov, kjer je bila opravljena poseka, bodo lahko požagan les s svojih parcel odstranili sami, o čemer morajo obvestiti pristojne do ponedeljka, 1. avgusta. Navodila in kontaktne podatke bodo občine na svojih spletnih straneh, družbenih omrežjih in oglasnih deskah objavile v četrtek dopoldne. V kolikor tega ne bodo storili v lastni režiji, jih bosta na stroške države odstranila Zavod za gozdove in Slovenski državni gozdovi. Predelan les bodo prodali po tržni ceni in neto zaslužek glede na površino posekanega gozda razdelili med lastnike gozdov, so še pojasnili.