Požar na goriškem Krasu se je znova razplamtel, ponoči na delu preko 300 gasilcev

Foto: Ervin Čurlič (Regijski štab CZ za severno Primorsko) - poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič

V zadnjih urah se je požar, ki je izbruhnil včeraj okoli 10. ure med Renškim vrhom in naseljem Temnica, zaradi vetra znova razplamtel, poroča regijski štab Civilne zaščite za severno Primorsko.

Požar se širi na zahodnem delu proti Lokvici, pojasnjuje vodja intervencije Simon Vendramin. Dolžina požarišča je že okoli štiri kilometre, širina pa en kilometer. Tudi zaradi burje se širi približno za en kilometer vsaki dve uri.

V nočnem času gasilci nimajo več pomoči iz zraka. Njihova glavna naloga je, da pred ognjenimi zublji obranijo vas Lokvica in bližnji zaselek Segeti. Požar spremljajo tudi detonacije neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne, kar delo gasilcem še bolj otežuje. Potrebna je velika previdnost, oziroma primerna razdalja od žarišča požara. Kot opozarja poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič, so začeli pregrevati tudi večji kalibri neeksplodiranih sredstev (100 in 150 mm). Zonjič je izpostavil požrtvovalnost vseh gasilcev in gasilk, ki se že od dopoldneva borijo z ognjenimi zublji in pred katerimi je naporna noč.

Tudi ponoči bo na terenu več kot 300 gasilcev iz več slovenskih gasilskih regij. Pri gašenju so jim čez dan pomagali štirje helikopterji, dva slovenska in dva italijanska, ter hrvaško letalo canadair.

Na območje intervencije je prišel tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ki je zaradi obsežnosti požara želel preveriti dogajanje na terenu. Gori predvsem borov gozd in podrast, požar naj bi obsegal okrog 350 hektarov. Na lokacijo požara so bili napoteni tudi člani ekipe za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije.