Poslavlja se nenavadno leto: KAKO BOSTE SILVESTROVALI?

Foto: Pixabay

Poslavlja se nenavadno leto 2020, ki jo je zaznamoval novi koronavirus. Pred nami je najdaljša noč v letu, ki jo bomo morali preživeti drugače kot smo bili vajeni doslej. Navkljub določenim omejitvam, si lahko vseeno pričaramo prijeten večer v družbi naših najdražjih. Naj bo leto 2021 predvsem zdravo, naj se epidemija končno zaključi.

Danes od poldneva do 1. januarja do 20. ure bo dovoljeno prehajanje občinskih meja, še vedno pa velja prepoved gibanja v nočnem času, zbiranja na javnih mestih, prav tako niso dovoljeni ognjemeti in pirotehnika. Prihodnji teden se v šolo vračajo otroci s posebnimi potrebami, množične vrnitve v šole pa splošna epidemiološka situacija še ne omogoča, sporoča vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Foto: gov.si – Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin

Včeraj je vlada s strokovno svetovalno skupino opravila celovito oceno epidemiološke slike v državi. Razglabljali so tudi o tem, kako razumeti večje število okuženih, ki jih prinašajo hitri testi. Kot je izpostavil Kacin, je večina asimptomatskih. Veliko časa je vlada namenila temu, da bi bilo množično prostovoljno testiranje v začetku prihodnjega leta bolj dostopno. Tako bi lahko izločili okužene in omejili širjenje novega koronavirusa v prebivalstvu.

Vlada je odločila, da so izpolnjeni vsi pogoji, da bi lahko prvi delovni dan prihodnjega tedna učitelji in vzgojitelji, ki delajo z otroki s posebnimi potrebami, opravili hitro testiranje, naslednji dan pa bi se, skladno z odločitvijo ustavnega sodišča, za te otroke začel pouk, pojasnjuje Kacin.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Splošna epidemiološka situacija v tem trenutku ne omogoča množične vrnitve ostalih otrok v šole. Vlada veliko upov polaga na množično testiranje. Nekaj dni po zagonu šol za učence s posebnimi potrebami bodo ocenili stanje, takrat bo tudi pravi trenutek za razmislek, kdaj in pod kakimi pogoji bi se učenci prve triade lahko vrnili v šole, še pojasnjuje Kacin.