Poostren nadzor prometa v Posočju: CESTA NI DIRKALNI POLIGON

Foto: Pixabay

Policisti so v preteklih treh vikendih na cestah med Tolminom in Bovcem ter med Mostom na Soči in Želinom izvajali poostren nadzor cestnega prometa. Skupno je bilo ugotovljenih 84 kršitev. Zadnjo nedeljo so promet nadzirali tudi z opazovanjem iz helikopterja, posadka pa je kršitve sporočala policijskim patruljam na cestah.

Zaradi prekoračitev hitrosti v naseljih so policisti ukrepali zoper 67 voznikov, od tega je bilo 15 voznikov motornih koles. Ukrepali so tudi zoper devet voznikov motornih koles, ki so objestno prehitevali preko neprekinjene sredinske črte, 17 kršiteljev, ki niso uporabljali varnostnega pasu, pet voznikov pa so zaradi lažjih kršitev le opozorili, sporočajo s Policijske uprave Nova Gorica.

V letošnjem prvem polletju so na območju Policijske uprave Nova Gorica obravnavanih 29 prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles, v enakem obdobju lani 30. V njih je en voznik motornega kolesa umrl, lani ni bilo smrtnih žrtev. Letos se jih je hudo poškodovalo osem, lani 12. Lažje poškodovanih je bilo letos 15, lani pa 11.

Foto: Pixabay

Policisti so ugotavljali tudi vožnjo pod vplivom alkohola in 24 voznikom odredili preizkus alkoholiziranosti. Dvema motoristoma so prepovedali nadaljnjo vožnjo zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Pri enemu vozniku osebnega avtomobila pa so izvedli hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom mamil, ki je bil pozitiven. Ker je v nadaljevanju postopka odklonil strokovni pregled, so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo.

Prometna varnost na severnoprimorskih cestah je boljša od lanske. V 393 prometnih nesrečah so umrli trije vozniki, lani v 381 nesrečah štirje. Letos se je hudo poškodovalo 20 oseb, lani 31. Letos je bil v prometnih nesrečah lažje poškodovanih 106 oseb, lani 143.

Foto: FB Slovenska policija

Na PU Nova Gorica pravijo, da podatki žal kažejo na pogoste kršitve cestno prometnih predpisov na cestah v Zgornjem Posočju, vse udeležence v prometu pozivajo k varni vožnji. Izpostavljajo, da večina voznikov motornih koles korektno prilagaja vožnjo razmeram na cestah, žal pa se pojavljajo posamezniki, občasno pa tudi skupine motoristov, ki cesto zamenjajo za dirkalni poligon in mečejo slabo luč na vse ostale udeležence. Z objestno vožnjo in neupoštevanjem hitrostnih omejitev ne ogrožajo le sebe, ampak tudi ostale udeležence v prometu.