Ponoči na Krasu aktivnih več manjših žarišč

Foto: Andrej Biaggio - CZ Nova Gorica

To jutro prihajajo s Krasa bolj pomirjujoče novice, a še vedno je potrebna popolna pripravljenost in budnost gasilcev, saj požar na italijanski strani pri Devetakih, tik ob mejni črti, še ni obvladan, sporoča Civilna zaščita za Severno Primorsko.

Kot je sporočil nočni vodja intervencije v štabu v Kostanjevici na Krasu Mitja Hrast, je bilo ponoči aktivnih več manjših žarišč, a jih je ekipa 47 gasilcev hitro nevtralizirala. Glavni poudarek je bil spremljanje dogajanja na italijanski strani, kjer se je ogenj spustil do spodnje ceste pri Devetakih. Na slovensko stran, kjer so bili v pripravljenosti naši gasilci, se ni razširil. Po informacijah, ki jih je Mitja Hrast pridobil, naj bi Italijani omenjeni požar gasili iz zraka že pred 7. uro.

V drugem intervencijskem štabu, v bližini Škrbine v občini Komen, je bilo ponoči na pobočju Velikega Ovčnjaka na delu več kot 150 gasilcev, ki jih je vodil Marko Adamič. Požar je povsem pod kontrolo. Ponoči so gasilci neprestano zalivali rob požarišča z vseh strani. V dopoldanskem času bo na delu 110 gasilcev iz obalno-kraške gasilske regije.