Poklon tradiciji ribištva in ribogojstva v Soški dolini

Foto: Pixabay

Občina Tolmin skupaj z Javnim zavodom za turizem Dolina Soče, Ribiško družino Tolmin in ribogojnico Faronika v prvih dveh aprilskih koncih tedna pripravlja Festival soške postrvi, ki je nastal kot poklon tradiciji ribištva in ribogojstva v Soški dolini.

Glavni namen festivala je ozaveščanje o pomenu soške postrvi, njenem naravnem habitatu ter delu ribogojcev in ribičev.

Nocoj bo v Kinogledališču Tolmin na ogled film Smaragdni raj, zatem pa pogovor z avtorjem Laurensom Bubendorferjem, avstrijskim ribičem in ljubiteljem narave, ki v filmu izpove ljubezen do ribištva in muharjenja ter doline Soče. Sledilo bo odprtje razstave Ribiške družine Tolmin Lepotica je zver, ki prikazuje soško postrv v vseh razvojnih fazah in zaenkrat še potreben človeški doprinos k ohranjanju te edinstvene ribje vrste.

Festival soške postrvi bo združil štiri glavne dogodke: uvod v ribiško sezono, strokovno okroglo mizo ter glavni prireditveni dan s tekmovanjem v kastingu v središču Tolmina.

Osrednje dogajanje bo to soboto, 2. aprila, ko bodo uradno odprli tudi novo učno pešpot na desnem bregu Tolminke med mostom čez državno cesto in brvjo na sotočju s Sočo. Dober kilometer dolga tematska pešpot je posvečena soški postrvi ter tradiciji ribištva in ribogojstva na Tolminskem. Ob njej je urejenih devet točk z raznoliko urbano opremo in informativnimi tematskimi tablami. Popoldne bo vrata odprla tudi ribogojnica Faronika, ki stoji tik ob poti.

Foto: Pixabay

Festival se bo nadaljeval prihodnji konec tedna, 8. in 9. aprila. V Kinogledališču Tolmin bo okrogla miza o soški postrvi in rekreativni ekologiji, pripravljajo pa tudi pestro dogajanje v športnem parku Brajda in na Mestnem trgu s tekmovanjem v kastingu, različnimi delavnicami, tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov ter kulinarično ponudbo.