Poklon očetu slovenske države

Foto: Twitter

Včeraj je minilo 20 let od smrti politika in sociologa dr. Jožeta Pučnika, ki je odigral ključno vlogo pri osamosvojitvi Slovenije. Obletnico njegove smrti so obeležili z več dogodki.

Jože Pučnik se je rodil 9. marca 1932 v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici. Od leta 1989 do 1993 je bil predsednik Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS) oz. Socialdemokratske stranke Slovenije (SDSS), ki se je pozneje preimenovala v SDS.

V prostorih SAZU je včeraj v počastitev spomina na dr. Jožeta Pučnika potekalo predavanje literarnega zgodovinarja Janka Kosa, na Trgu republike se je odvijala spominska slovesnost. Med govorci sta bila tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša in predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle.

Ko je dr. Pučnik formalno vstopil v slovensko politiko v tistih prelomnih časih, je Drago Jančar o njem zapisal besede, ki jih danes že vsi poznamo in so praktično ponarodele. Dr. Pučnika poznamo po njegovem stavku: Jugoslavije ni več, za Slovenijo gre! Stavek, ki je najbolj znan in najbolj neposredno opisuje lik in osebnost Pučnika pa je stavek Jančarja: Njemu gre za stvar. Jožetu Pučniku gre za stvar,“ je spomnil Janez Janša.

Foto: Twitter – dr. Jože Pučnik

Lojze Peterle je izpostavil, da je Dr. Pučnik vodil Demos kot demokrat, domoljub in vizionar: „Bil je enkraten voditelj Demosa in ni skrbel za svoj status, kaj šele za svoje koristi. Delal je za tisto, kar naj bi nam vsem pomagalo naprej. Znamenite besede, ki smo jih slišali danes, si velja zapomniti: Tri Jugoslavije je odneslo, ampak za Slovenijo gre še naprej. Projekt slovenske demokratične preobrazbe ni zaključen. Tega se je zavedal tudi sam ves svoj čas,” je poudaril Peterle in dodal, da je nujno, da se misel, da gre še naprej za Slovenijo, goji in da se pomaga izpeljati nedokončano demokratično preobrazbo Slovenije, s tem pa se pomaga Slovenijo pripeljati v ozračje, v kakršnem je nastajala svobodna država.

Jože Pučnik je najpomembnejša osebnost slovenske politične zgodovine,“ je ob 20. obletnici Pučnikove smrti na Twitterju zapisal bivši predsednik republike Borut Pahor. Po njegovem mnenju pa kljub temu Slovenci posvečamo premajhno pozornost skrbi za njegovo mesto v našem zgodovinskem spominu.