Pogin 250 kg rib v Vrtojbici: JE KRIVA ČISTILNA NAPRAVA?

Foto: Ribiška družina Renče (fotografija je simbolična)

Zaradi sobotnega onesnaženja potoka Vrtojbica je poginilo več tisoč rib, predvsem mladic klena in štrkovcev.

V Ribiški družini Renče so jih iz potoka pobrali za okrog 250 kilogramov. Nastalo škodo še ocenjujejo. Po besedah gospodarja renške ribiške družine Egona Dolenca naj bi bila za pogin kriva čistilna naprava v Vrtojbi. Napovedal je odškodninski zahtevek.

V novogoriški družbi Vodovodi in kanalizacija, ki upravlja s čistilno napravo v Vrtojbi, so priznali tehnično napako, ki so jo že odpravili. Po njihovih besedah naj bi se v Vrtojbico izlilo le malo klora, ki ga sicer uporabljajo za čiščenje membran. Menijo, da to ne bi smelo vplivati na pogin rib.

V zadnjih nekaj letih ne pomnijo tako velikega pogina življa v revirju Ribiške družine Renče. Med poginulimi ribami so bile tudi tri zaščitene vrste; primorska nežica, laški piškur in blistavec. Na območju med čistilno napravo in reko Vipavo so poginili tudi črvi, višje od čistilne naprave pa poginulih rib ni bilo opaziti.

Iz Policijske uprave Nova Gorica so pojasnili, da preiskava vzroka pogina rib še ni zaključena. Znakov kaznivega dejanja doslej niso odkrili. O primeru bodo obvestili pristojne službe in novogoriško državno tožilstvo.