Padavine se nadaljujejo: POPLAVE TUDI DANES

Foto: Pixabay

Padavine se bodo nadaljevale, reke pa bodo še naraščale, opozarjajo na Upravi RS za zaščito in reševanje. Poplavljajo Sava Bohinjska s pritoki, Sava v srednjem toku, Vipava in Soča, razlivajo se tudi druge reke.

Od danes zjutraj do sredine noči predvidevajo, da bo padlo še od 20 do okoli 40 litrov dežja na kvadratni meter. Padavine se bodo nadaljevale tudi do srede dopoldne, vendar bo večinoma snežilo. V četrtek zjutraj bo v zahodnem delu države in po nižinah znova začelo deževati.

Foto: Pixabay

Vipava, ki je narasla bolj kot konec lanskega novembra, poplavlja vzdolž celotnega toka, vendar prehodno upada. Včeraj je poplavila dvorišča najbolj izpostavljenih hiš v Mirnu in Biljah. Zalila je tudi nekaj kletnih prostorov, na srečo pa hujših posledic ni bilo zaznati. Zvečer je dež pojenjal, gladina in pretok Vipave sta začela upadati. Danes napovedi niso ničkaj vzpodbudne. Znova bo začela naraščati in poplavljati, kar naj bi se nadaljevalo tudi jutri. Tudi Soča bo danes še naraščala, v zgornjem in srednjem toku pa tudi prekoračila bregove.

Morje ob slovenski obali bo v prihodnjih urah še poplavljalo najnižje predele obale. V gorovju  je velika nevarnost proženja snežnih plazov.

Ponoči bo prehodno za krajši čas zapihal severovzhodni veter, na Primorskem zjutraj šibka burja. Jugozahodni veter se bo nato znova okrepil v noči na četrtek in bo pihal tudi v četrtek čez dan, a ne bo tako močan, kot je bil včeraj in zadnjo noč.

Uredništvo