Olimpijski dan v Novi Gorici: OLIMPIJKI ZNOVA V ŠOLI

Foto: ML - Olimpijki Teja Melink in Meta Mačus med učenci OŠ Milojke Štrukelj na Ledinah

Olimpijski komite Slovenije je danes obeležil olimpijski dan, ki simbolizira rojstvo sodobnih olimpijskih iger. V Sloveniji so dogodki potekali v izbranih krajih, od koder prihajajo olimpijci. Aktivni in nekdanji vrhunski športniki so obiskali matične osnovne šole.

Slovenski olimpijci v sklopu projekta “olimpijske urice” s šolarji delijo pomen olimpijskih vrednot, kot so odličnost, prijateljstvo in spoštovanje. Rdeča nit druženja so tudi izkušnje z olimpijskih iger ter pomen fair playa.

Foto: ML

Olimpijski dan so na Goriškem obeležili na ledinski podružnici OŠ Milojke Štrukelj v Novi Gorici, kjer so otroke obiskali nekdanji izvrstni atletinji Meta Mačus in Teja Melink. Mačusova, nekdanja rekorderka v teku na 400 metrov z ovirami, je leta 2000 v štafetnem teku 4 krat 400 metrov nastopila na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyu. Tudi po zaključku tekmovalne kariere je ostala zvesta športu. V Novi Gorici vodi regijsko pisarno Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. Štiri leta pozneje je na OI v Atenah v skoku ob palici nastopila nekdanja slovenska rekorderka Melinkova. Večkratna državna prvakinja je doktorirala na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, kjer je zaposlena kot asistentka.

Športniki šolarjem predstavljajo tudi pomen aktivnega življenjskega sloga za dolgo, zdravo in kakovostno življenje ter izobraževanja. Meta in Teja sta OŠ Milojke Štrukelj podarili spominski fotografiji iz tekmovalnega obdobja, ki bosta v navdih prihodnjim generacijam obetavnih športnikov.

Foto: ML

Prvi olimpijski dan so po svetu na pobudo tedanjega vodstva Mednarodnega olimpijskega komiteja praznovali 23. junija 1948. Sedaj pa v času okrog tega dneva po vsem svetu nacionalni olimpijski komiteji pripravljajo dogodke, s katerimi se spominjamo ustanovitve Moka na pariški Sorboni 23. junija 1894, kjer je Pierre de Coubertin objavil oživitev sodobnih olimpijskih iger.

ML