Okužbe v šempetrski bolnišnici: REORGANIZACIJA DELA

Foto: ML

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru, kjer je konec tedna prišlo do okužb v belem območju oddelkov internistične službe, so zjutraj imeli sejo kriznega štaba. Kot je pojasnila strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler, situacija ni kritična, čeprav gre za največji vdor virusa v belo območje oddelkov doslej.

Zaradi okužb je prišlo tudi do težav pri zagotavljanju strokovnega kadra. Pomoči iz dveh zdravstvenih domov v regiji trenutno nimajo, zato težave rešujejo predvsem s prerazporeditvami medicinskega kadra.

Ker je med okuženimi tudi 11 zaposlenih iz zdravstvene nege ter en zdravnik, bo potrebna reorganizacija dela: „Posledično bomo delo v beli coni, to je tako v bolnišničnih oddelkih kot v specialističnih ambulantah, morali v naslednjih dneh reorganizirati. To pomeni, da bomo šli v triažo vseh bolnikov, ki so naročeni v tem tednu za operativno zdravljenje po stopnji nujnosti. Bolnike bomo o tem obvestili in jih prerazporedili,“ pojasnjuje strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

11 pacientov, pri katerih so potrdili okužbo, so takoj premestili v covid oddelek, ostale pa, podobno kot zaposlene, testirajo (s PCR testi) na 48 ur.

Foto: Ervin Čurlič (Regijski štab CZ za severno Primorsko)

Kot pravi Savnik Winklerjeva, je v tem trenutku najslabše v internistični službi. Na oddelku za bolnike s covidom-19 šempetrske bolnišnice trenutno zdravijo 38 bolnikov, od tega jih je šest na intenzivnem delu, trije med njimi pa potrebujejo mehansko predihavanje. Osem okuženih bolnikov so na oddelek za covid-19 premestili že v soboto, ostale pa v nedeljo.

V šempetrski bolnišnici je doslej umrlo 85 covidnih bolnikov, velika večina je bila starejših s pridruženimi boleznimi.