Je pravi čas za odstranjevanje ograje na slovensko-hrvaški meji?

Foto: Zajem zaslona

Danes se na mejnem prehodu Krmačina pri Metliki začenja odstranjevanje žične ograje na slovensko-hrvaški meji, ki jo je leta 2015 za lažje obvladovanje nezakonitih prehodov meje postavila vlada Mira Cerarja.

Odstranjevanja prvih metrov ograje se bosta udeležila tudi notranja ministrica Tatjana Bobnar ter v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Bobnarjeva napoveduje novo smer migracijske politike, ki naj bi dala večji poudarek spoštovanju človekovih pravic, vladavini prava, humanemu odnosu do vsakega posameznika in nudenju pomoči, ki jo potrebuje. Na ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da morajo države smiselno prilagajati svoje politike in konkretne ukrepe aktualnim razmeram v lokalnem in globalnem okolju, ukrepi pa morajo biti sorazmerni in skladni s trenutnimi varnostnimi razmerami.

Foto: Pixabay

V opozicijskih vrstah opozarjajo, da je odločitev vlade preuranjena, saj za odstranjevanje ograje ni bila narejena varnostna ocena, prav tako pa je odločitev strokovno neutemeljena.  V NSi menijo, da se bodo z odstranitvijo ograje poslabšale varnostne razmere, vladi pa predlagajo naj se odstranjevanja ograje loti selektivno.