Odločitev novogoriškega Okrožnega sodišča v zadevi Stavbenik: OBTOŽBA PADLA

Foto: Pixabay

Na ponovljenem sojenju v zadevi Stavbenik je Okrožno sodišče v Novi Gorici nekdanjega prvega moža Primorja Dušana Črnigoja oprostilo obtožb o zlorabi položaja in povzročitvi velike gospodarske škode. V poslih, ki jih je pod drobnogled vzelo sodišče, ni prišlo do oškodovanja ajdovske družbe ali države, ugotavlja sodišče. Tožilka je napovedala pritožbo.

Zaradi zlorabe položaja in povzročitve velike gospodarske škode pri prodaji delnic Stavbenika leta 2001, je tožilka Damjana Bandelj za Črnigoja zahtevala tri leta in osem mesecev zapora, plačilo 27.000 evrov denarne kazni, povračilo premoženjsko pravnega zahtevka Primorja ter plačilo vseh stroškov.

Foto: Pixabay

Črnigojev zagovornik Danilo Grilj je takšno sodbo pričakoval: “Bolj kot se je vlekel postopek, bolj je bilo jasno, da škode ni mogoče dokazati, ker je tudi teoretično ni bilo.« Poudaril je, da tožilka v svoji zaključni besedi sploh ni utemeljila škode na podlagi obtožnega akta. Prepričan je, da ni sledila svoji obtožbi, ko je utemeljevala škodo. Drugi Črnigojev zagovornik Janez Koščak je povedal, da je bil ta primer zelo kompleksen. Po njegovih besedah je bilo toliko bolj nenavadno, da je tožilka Črnigoju očitala, da je te delnice kupil z naklepom, da oškoduje Primorje ter sebi in vodilnim delavcem pridobi korist. Tožilka Damjana Bandelj ni pričakovala takšne odločitve: “Presenetila me je,  zato se bom pritožila.”

Dušan Črnigoj je bil obtožen zlorabe položaja pri prodaji 95.305 delnic Stavbenika, hčerinske družbe Primorja družbi Vital, ki naj bi jih nato pod ceno prodalo Črnigoju in 28 vodilnim zaposlenim v Primorju. Tožilka je tik pred zaključkom ponovljenega sojenja spremenila obtožnico. Poleg povzročitve škode zaradi prodaje delnic Stavbenika naj bi Črnigoj na tak način po mnenju tožilstva znižal tudi vrednost premoženja Primorja.

Uredništvo