Novogoriški gasilci z najsodobnejšim vozilom za reševanje z višine 32 metrov

Foto: Mateja Pelikan (FB MONG)

Tridesetletnico javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota Nova Gorica je zaznamovala najdražja investicija v zgodovini zavoda, avto lestev v vrednosti skoraj 800.000 evrov.

Z novo pridobitvijo, ki je najsodobnejša v državi, bodo lahko gasilci izvajali reševanje z višine 32 metrov (približno iz osmega nadstropja) ter šest metrov v globino. Uradno so ga prevzeli konec leta 2021, v petek pa so ga predstavili javnosti.

Gasilci so tisti, ki prvi pridejo na kraj nesreče ter rešujejo ljudi in njihovo premoženje. So eden največjih prijateljev skupnosti, ki zagotavlja varnost in priskočijo na pomoč, ko je to potrebno. Zato jim moramo tudi dobro opremiti in zato je opremljanje gasilcev ena od prioritet Mestne občine Nova Gorica,“ pravi novogoriški župan Klemen Miklavič.

Investicija v avto lestev je vredna 774.000 evrov. Del sredstev v višini 276.000 evrov je zavod pridobil na razpisu Uprave za zaščito in reševanje, del iz namenskih sredstev za nakup gasilske opreme iz požarnega sklada, četrt milijona pa so zagotovile občine ustanoviteljice.