Novogoriška mestna občina praznuje: SEPTEMBRSKE PRIREDITVE

Foto: ML

Sinoči se je s slavnostno sejo Mestnega sveta Mestne občine Nova Gorica (MONG) ter podelitvijo nagrad letošnjim občinskim nagrajencem začelo osrednje dogajanje ob prazniku MONG, ki ga v spomin na Goriško fronto obeležuje 9. septembra. Na slovesnosti v Slovenskem narodnem gledališču je bil slavnostni govornik novogoriški župan dr. Klemen Miklavič.

Za življenjsko delo izjemnega pomena na področju likovne in besedne umetnosti ter ključen prispevek k poznavanju kulturne in duhovne dediščine naših krajev je MONG naziv častnega občana podelila Pavlu Medveščku.

Nagrado Franceta Bevka je prejel akademski igralec Radoš Bolčina za izredne igralske dosežke, dolgoletno delovanje v umetnosti in kulturi ter za pomemben doprinos k razvoju gledališke dejavnosti. Nagrada Mestne občine Nova Gorica je bila podeljena: zdravnici Vidojki Majcen Vuga za pionirsko delo na področju zdravstvenega varstva otrok na Goriškem, univ. dipl. pravnici Ani Aniti Mokorel za dolgoletno prostovoljno delo na področju humanitarnega dela in Šolskim sestram sv. Frančiška Kristusa Kralja Tržaške province za vsestransko pomoč goriškim izseljenkam Aleksandrinkam ter za ohranjanje slovenskega duha v Egiptu. Plaketo MONG so podelili Miranu Srebrniču za dolgoletno uspešno delo na nogometnem področju tako v vlogi igralca kot trenerja in vzornika mlajšim generacijam, Olgi Srebrnič za dolgoletno, nesebično, požrtvovalno in povezovalno delovanje v Kulturnem društvu Slavec Solkan in v lokalni skupnosti, Športnemu klubu Twist Nova Gorica za dolgoletno uspešno delo na področju cheerleadinga, cheer plesa in gimnastike, Goriškemu literarnemu klubu GOvoRICA za nove vsebine in oblike literarnega dogajanja, druženja s knjigo, ustvarjalci in založniki na Goriškem, med Slovenci v Italiji in po svetu.

Foto: ML

Danes se bo osrednji del praznovanja nadaljeval s celodnevnim Festivalom godbeništva na Goriškem – koncerti Goriškega pihalnega orkestra po krajevnih skupnostih mestne občine ter Robinovo zabavo, ki vsako leto pritegne veliko obiskovalcev. Letošnja bo še posebej praznična, ker Radio Robin praznuje 25-letnico delovanja.

Na svoj račun bodo prišli tudi otroci. V nedeljo, 15. septembra ob 16. uri bo v gozdu Panovec (zbirno mesto pri nekdanji okrepčevalnici Trimček) brezplačen dogodek z naslovom Pravljična pot po gozdu Panovec: vodena dogodivščina z lovom na zaklad, otroško zabavo in poligonom v ogranizaciji Ekipe Fuldoro in mestne občine. V torek, 24. septembra ob 17.30 bo v veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica na sporedu gledališka predstava za otroke Nenavadna poroka, za katero bodo na voljo brezplačne vstopnice.

V MONG bodo posebno pozornost namenili tudi obeležitvi 110. obletnice prvega poleta Edvarda Rusjana. V nedeljo, 22. septembra ob 14. uri bo v počastitev obletnice polet z letalom pod solkanskim mostom v organizaciji Aerokluba obalni letalski center Portorož. Istega dne ob 20. uri bo na ploščadi pri spomeniku Edvarda Rusjana projekcija dokumentarnega filma “Leteča brata Rusjan” režiserja Borisa Palčiča v organizaciji mestne občine in Aerokluba Edvard Rusjan Nova Gorica.