Novo žarišče v enoti Marof idrijskega doma upokojencev: 24 OKUŽENIH STAROSTNIKOV

Foto: Dom upokojencev Idrija - Enota Marof

V soboto je bilo v Goriški regiji potrjenih 39 novih okužb z novim koronavirusom, največ, 21, v idrijski občini. Novo žarišče je v Domu upokojencev Idrija, enota Marof, kjer imajo 24 okuženih starostnikov.

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno 44 bolnikov s covidom-19, od tega 5 na intenzivni enoti, 3 pa potrebujejo pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku PB Idrija je v oskrbi 17 ljudi.

Po zadnjem testiranju v enoti Marof, Doma upokojencev Idrija, kjer je 137 stanovalcev, jih je bilo pozitivnih 20. Skupno je tako v domu okuženih 24 starostnikov, sporočajo iz občinskega štaba CZ Idrija. Večina jih ima le blage znake okužbe, ena stanovalka pa se zdravi v bolnišnici. Zaenkrat ostajajo vsi okuženi v enoti Marof, kjer so za celotno stavbo (razen dveh varovanih oddelkov) organizirali rdečo cono, so zapisali na spletni strani ustanove. Ob tem dodajajo, da bodo svojce o stanju bližnjih obveščali na ustaljen način in da jih prosijo naj počakajo na klic iz doma. Razmere so zahtevne, zato prosijo za razumevanje. V osrednji enoti Doma upokojencev Idrija pa trenutno ni okuženih stanovalcev.

Foto: Pixabay

Iz občinskega štaba CZ Idrija so sporočili, da je v tamkajšnji športni dvorani (Modra dvorana) že pripravljena nadomestna rdeča cona, če bi se razmere v obeh enotah (Idrija in Marof) še bistveno poslabšale.

Včeraj so na severnem Primorskem zabeležili 39 novih primerov okužbe: Idrija 21, Nova Gorica 6, Brda 3, Cerkno in Tolmin po 2, Ajdovščina, Bovec, Kanal, Miren – Kostanjevica in Vipava po 1 primer. V občinah Kobarid, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba ni bilo potrjenih novih okužb.

Foto: Pixabay

Skupno število aktivno okuženih v Goriški regiji je 796. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 674, na državni ravni pa 955. Skupno število doslej okuženih v 13 občinah je 2.307.

Največ aktivno okuženih je v mestni občini Nova Gorica in sicer 236 (večinoma gre za okužbe v domovih za starejše Nova Gorica ter Gradišče), v občini Idrija 133 (večina v Domu starejših Bor v Črnem Vrhu ter tudi v enoti Marof v Idriji), v občini Ajdovščina pa 95. Najmanj aktivno okuženih imajo v občini Miren – Kostanjevica in sicer 13, sledi Kanal s šestnajstimi.

Foto: mirenkras.si – Najmanj aktivnih okužb v Goriški regiji imajo v občini Miren – Kostanjevica

Glede na 14 dnevno pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je še vedno v ospredju občina Bovec (2.441), sledi občina Idrija (1.126).