Nove okužbe zaposlenih v šempetrski bolnišnici: DODATNIH OSEM V NEGI

Foto: ML

Tako v Domu starejših občanov Ajdovščina kot tudi v enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo, ki sta bila v Goriški regiji najdlje brez okužb z novim koronavirusom, se število okuženih povečuje. V šempetrski bolnišnici so dodatno potrdili okužbo še pri osmih zaposlenih v zdravstveni negi, v poročilu za javnost navaja Regijski štab CZ za severno Primorsko.

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno (po podatkih Sledilnika za covid-19) 46 bolnikov s covid-19, od tega šest na intenzivni enoti, trije pa potrebujejo pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija trenutno nimajo covid bolnikov.

Ne le v Domu starejših občanov Ajdovščina, ampak tudi v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo, ki sta bila na severnem Primorskem najdlje brez okužb, se zdaj število le teh povečuje. Na včerajšnjem testiranju je bilo pozitivnih še 35 stanovalcev tolminske enote, skupno jih je tako 53, je sporočila vodja enote Marjeta Tuta. Okužbo so včeraj potrdili tudi pri dveh zaposlenih v tamkajšnjem domu. Večina stanovalcev obeh omenjenih domov je bila tik pred novim letom cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19.

Foto: Pixabay

Pozorno pa stanje, po prvih okužbah v belem območju na oddelku internistične službe, spremljajo tudi v bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru. Zaposlene in bolnike na tem oddelku testirajo vsakih 48 ur. Tako je, po včerajšnjih testih, okužba potrjena še pri 8 zaposlenih v zdravstveni negi. Skupaj jih je tako 19 ter en zdravnik.

Na severnem Primorskem se je včeraj nadaljevalo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Skupno je bilo opravljenih 376 testov, pozitivnih je bilo 25 oziroma 6,65 odstotka. V Novi Gorici so jih opravili 178, pozitivnih je bilo 10 (5,62), v Tolminu je bilo odvzetih 86 brisov, 8 jih je bilo pozitivnih (9,30 %), v Ajdovščini so bili od 60 testiranih 4 pozitivni (6,66 %), v Idriji pa je bilo opravljenih 52 testov, 3 so bili pozitivni (5,77 %).

Foto: Pixabay

Od prejšnjega torka, ko so ekipe štirih zdravstvenih domov na severnem Primorskem začele izvajati množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi, je bilo odvzetih 2.033 brisov, pozitivnih je bilo 114, kar predstavlja 5,61 odstoten delež.