Nova Gorica gosti mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO21

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

V Novi Gorici poteka mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO21, ki ponuja festival z najdaljšo tradicijo v mestu vrtnic in poletno šolo saksofona.

Festival ponuja osem brezplačnih koncertov, ki predstavljalo uporabo saksofona v različnih kontekstih, udeležujejo pa se ga saksofonisti iz Slovenije in tujine.

Včeraj se je predstavila italijansko-ameriška zasedba Hobby Horse, danes pa bosta nastopila saksofonist Rastko Obradović in pianist Bojan Zulfikarpašić. Jutrišnji in ponedeljkov koncert bosta v znamenju klasičnega saksofona z nastopom saksofonista Jana Gričarja in pianistke Neže Koželj ter nastopom Dua Kalypso.

Poletne šole saksofona se udeležuje mladih glasbenikov, ki večinoma prihajajo iz Slovenije, po en udeleženec pa tudi iz Srbije in Italije. Delavnice vodijo Matjaž Drevenšek, Miha Rogina, Jan Gričar, Boštjan Simon in Daniele D’Agaro. Poletno šolo saksofona dopolnjuje mojstrski tečaj kompozicije in improvizacije z ameriškim saksofonistom in skladateljem Stevom Lehmanom.

Foto: Pixabay

V torek zvečer se bo v parku gradu Kromberk predstavil saksofonist Cene Resnik s svojo zasedbo Free Stellar Trio, s katerim bo nastopil gost večera, italijanski saksofonist Daniele D’Agaro. Predzadnji festivalski dan bosta na sporedu dva koncerta. Najprej bo pod taktirko dirigenta Nenada Firšta nastopil Celjski godalni orkester s solisti, zatem pa še jam-session s triom Leona Firšta. Festivalski utrip bodo sklenili z zaključnim koncertom udeležencev in mentorjev letošnje Poletne šole saksofona SAXGO21.