Nocoj začetek festivala v Vili Vipolže: SANJE V MEDANI

Foto: Pixabay

V Vili Vipolže v Goriških Brdih se nocoj začenja festival Sanje v Medani. Osrednja tema letošnje izdaje je begunstvo, rdeča nit, ki bo povezala vse tri večere, pa pesnitev malteškega pesnika Antoina Cassarja z naslovom Potni list, ki je ob tej priložnosti izšla tudi v slovenščini.

Na festivalu, ki se bo zaključil v nedeljo, bo sodelovalo več kot 25 ustvarjalcev, večinoma s področja poezije. Danes bo nastopil Damir Imamović s svojo stalno zasedbo Sevdah Takht, jutri Rade Šerbedžija z Zapadnim kolodvorom, v nedeljo pa bo Svetlana Makarovič s člani Simboličnega orkestra izvedla Mesečinsko struno.

Za prevod pesnitve Potni list sta poskrbela Peter Semolič in Vera Pejovič, ki sta jo v slovenščino prepesnila iz angleščine. Obiskovalci jo bodo prejeli brezplačno v zameno za vstopnico.

Semoliča je pesnitev navdušila s pesniškega vidika, saj gre po njegovih besedah za izjemno sugestivno pesnitev, ki z vidika pesništva hodi po meji, od koder bi lahko zdrsnila bodisi v moralizem ali patetiko, kar pa se ne zgodi. Navdušil pa ga je pa tudi čisto človeški vidik, saj Cassar s svojo pesnitvijo potuje po vsem svetu, še posebej v države, ki se soočajo z begunstvom.

Foto: brda.si – Grad Dobrovo

V sklopu Pravljične vasi bo jutri v Šmartnem potekal tudi pravljični festival za otroke. Ponudil bo glasbeno delavnico in koncert Zvenim kot pesem, donim kot gora avtorice Mateje Gorjup, projekciji animiranih filmov, pripovedovanje zgodb in razstavo. Pod naslovom Nekaj zelo lepega bodo v vili Vipolže na ogled ilustracije zbranih pesmi za otroke Neže Maurer avtorice Barbare Ogrič Markež.

Forum Sanje bo v soboto ponudil pogovor z Barbaro Stegel na temo Šamanstvo – od sakralnega do stvarnega in v nedeljo predavanje Andreja Detele z naslovom Sintropija ali kako misliti prihodnost. Jutrišnje dogajanje Sanj v Medani bo potekalo na gradu Dobrovo, nedeljsko pa znova v Vili Vipolže.