Nocoj začetek festivala Kogojevi dnevi v Kanalu

Foto: FB Moja občina

Nocoj ob 18. uri se na Kontradi v Kanalu začenja Festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Slavnostna govornica na otvoritvi bo državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc, prvi koncert pa bo že tradicionalno pripravil Slovenski oktet.

Ob 18.30 bodo v Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu odprli pregledno razstavo ilustratorke in slikarke Ančke Gošnik Godec, ki jo bo predstavila kustosinja Tatjana Pregl Kobe.

Osem koncertov bodo izvedli na prostem, in sicer na Kontradi v Kanalu, zadnji koncert pa bo na sporedu v cerkvi svetega Ivana v Bardu v Italiji. Proračun festivala ostaja enak kot v preteklih letih. Sredstva za letošnje Kogojeve dneve so delno prispevali sponzorji, kanalska občina je namenila 23.000 evrov, ministrstvo za kulturo pa 12.000 evrov, pojasnjuje predsednica Prosvetnega društva Soča Kanal Milica Zimic.

Letošnje leto je posvečeno ustvarjalnosti družine Ipavec. V programu nocojšnjega koncerta Slovenskega okteta je poleg številnih slovenskih skladateljev zborovske glasbe tudi nekaj del Josipa Ipavca.

Foto: FB TIC Kanal

Umetniški vodja festivala je še drugo leto zapored Andrej Feguš. Na letošnjih Kogojevih dnevih bodo predstavljene štiri krstne izvedbe, ki so delo mladih slovenskih skladateljev, v primerjavi z lansko izvedbo pa bodo letos ponovno nastopili trije večji sestavi. Jutri se bodo Kogojevi dnevi nadaljevali z večerom poezije Ferija Lainščka. Nekaj njegovih pesmi bo zapela pevka Ditka Čepin ob spremljavi svoje glasbene skupine.