Nocoj popolni lunin mrk: NAJDALJŠI V TEM STOLETJU

Foto: Pixabay

Danes bomo imeli priložnost opazovati popolni Lunin mrk. Zemlja bo natančno med Soncem in Luno, s čimer bo Luna povsem v senci našega planeta. Po napovedih astronomov bo to najdaljši popolni Lunin mrk v tem stoletju, zanimiv pa bo tudi zaradi posebnih barv in postavitve ostalih nebesnih teles.

Foto: Pixabay

Luna bo začela prehajati v Zemljino polsenco nekaj minut po 19. uri ter okoli 20.30 v Zemljino senco. Popolni Lunin mrk se bo začel malo pred 21.30, končal pa ob 23.13 oziroma 0.19, ko se bo vsa Luna ponovno znašla v Zemljini polsenci. Za popolni Lunin mrk je značilna opečnata ali bakreno rjava do rdečkasta barva Lune.

Astronomska društva bodo v več krajih po Sloveniji priredila javna opazovanja; tudi na observatoriju Voglarji nad Novo Gorico.
Foto: Pixabay

Popolni mrk bo trajal eno uro, 43 minut in 34 sekund, s čimer bo najdaljši v tem stoletju. Junija 2011 je trajal uro in 40 minut. Luna bo potovala skoraj skozi središče Zemljine sence. Zjutraj bo na svoji eliptični poti okoli Zemlje na točki, v kateri se najbolj oddalji od Zemlje. Ker bo zelo oddaljena, bo videti majhna.

Foto: Pixabay

Od planetov bodo v večernem času vidni Venera, Jupiter in Saturn. Najbolj zanimiv bo Mars, ki bo prav tega dne v opoziciji. To pomeni, da bo na nasprotni strani Sonca in ga bomo lahko opazovali vso noč. Ker bo dokaj blizu Zemlje, bo videti sorazmerno velik.

Uredništvo