Nihče ne bo ostal brez ustrezne zdravstvene oskrbe

Foto: ZD Idrija

Iz vseh štirih zdravstvenih domov na severnem Primorskem (Tolmin, Idrija, Nova Gorica in Ajdovščina) sporočajo, da kljub upoštevanju in preverjanju pogoja PCT pri njihovih uporabnikih zdravstvenih storitev nihče, ki zares potrebuje obravnavo, ne bo ostal pred vrati, je v sporočilu za javnost zapisal Regijski štab Civilna zaščite za severno Primorsko.

Že doslej smo v tem covidnem obdobju izvajali triažo na vhodu v zdravstveni dom. Zdaj je pač še preverjanje pogoja PCT,“ pojasnjuje direktor ZD Ajdovščina Egon Stopar in dodaja: „V kolikor je potrebno, omogočimo obiskovalcem tudi hitro testiranje, predvsem pa morajo ljudje vedeti, da bodo v nujnih primerih, zagotovo prišli do želenega zdravnika ali storitve.“

Podoben režim velja tudi v ZD Idrija, kjer morajo obiskovalci, ob vhodu v prostore tamkajšnjega zdravstvenega doma, tako kot doslej, izpolniti še vprašalnik za preverjanje trenutnega zdravstvenega stanja pacientov. Namen triažne točke ni omejevanje dostopa do zdravstvenih storitev, ampak preprečiti prenos okužb znotraj zdravstvenih prostorov, so še zapisali na njihovi spletni strani.

Foto: Pixabay

V ZD Nova Gorica sporočajo, da se morajo stranke v primeru zdravstvenih težav najprej telefonsko ali po elektronski pošti povezati z izbranim zdravnikom oz. ambulanto, kjer bodo prejeli natančne usmeritve in se naročili na obisk. „V zdravstveni dom je namreč, tako kot tudi v drugih zdravstvenih ustanovah, omogočen vstop le naročenim uporabnikom. A ne glede na vse, tudi PCT status, bo vsak ustrezno obravnavan,“ poudarja direktorica ZD Nova Gorica Petra Kokoravec. Ob preverjanju pogoja PCT doslej niso imeli resnejših zapletov, saj večina uporabnikov razume nastali položaj, se pa vedno najdejo posamezniki, ki nasprotujejo prav vsemu, je še dodala direktorica.