Neporavnane obveznosti zavoda Sončni Kanin: BLOKIRAN RAČUN

Foto: FB Kanin-Sella Nevea, Pixabay

Na včerajšnji seji je bovški občinski svet sklenil, da bo poslovanje javnega zavoda Sončni Kanin, ki upravlja smučišče na Kaninu, pregledala občinska preiskovalna komisija. Zaradi neporavnanih obveznosti do dobaviteljev ima zavod po odločbi Finančne uprave RS (Furs) blokiran račun.

S finančnim poročilom zavoda občinski svetniki niso bili zadovoljni. Predvsem iz naslova neplačanih obveznostih v višini 162.000 evrov so zahtevali dodatna pojasnila. Občinski svet je na podlagi ugotovitev soglasno podprl ustanovitev petčlanske preiskovalne komisije, ki bo pregledala poslovanje Sončnega Kanina.

Zaradi premalo plačanih prispevkov zaposlenim je Furs 15. januarja zablokiral transakcijske račune zavoda Sončni Kanin, ki je v 100-odstotni lasti občine Bovec. Inšpektorji Fursa so ugotovili, da ima zaposlene samostojne podjetnike, ki so odvisni le od javnega zavoda Sončni Kanin, zato bi morali biti redno zaposleni. Kot je poročala Pop TV, bi moral zavod iz tega naslova plačati dodatne prispevke v višini 80.000 evrov.

Foto: Pixabay

Za zaposlovanje samostojnih podjetnikov so se v zavodu odločili zaradi težav s pridobivanjem ustreznih kadrov, je pojasnil predsednik sveta zavoda Miha Sotlar. Zavod se je na odločbo Fursa pritožil, kar pa ne zadrži izvršbe. Na finančno ministrstvo je bila poslana prošnja za prestavitev roka izterjave, da bi lahko s prvimi prihodki izplačali plače, nato pa poravnali tudi dolg do Fursa, ki bi moral biti po mnenju zavoda manjši. Samostojni podjetniki, s katerimi so v Sončnem Kaninu sodelovali, so svoje dajatve do finančne uprave že sami poravnali, dodaja predsednik sveta zavoda.

Foto: FB Kanin – Sella Nevea

Zaradi velikih količin snega so se v lanski sezoni izdatno povečali stroški vzdrževanja. Letošnja se je zaradi pomanjkanja snega začela pozneje, kar pomeni izpad prihodkov, poudarja v.d. direktorja Sončnega Kanina Marijan Skornišek, ki je izpostavil tudi nekatere večje investicije, kot so prenova dvosedežnice Graben, gradnja novega bara na smučišču in povečanje parkirišča na postaji A.