Neodgovorno druženje večjih skupin v Kanalu: PSIHOSOCIALNA POMOČ

Foto: Pixabay

Čeprav občinski štabi Civilne zaščite (CZ) posvečajo veliko pozornosti obveščanju in ozaveščanju občanov o ukrepih za zaščito pred novim koronavirusom, pa se nekateri še vedno obnašajo zelo neodgovorno, saj ne spoštujejo vseh odredb in prepovedi in tako ogrožajo svoje ter zdravje drugih, sporoča Regijski štab CZ za severno Primorsko.

Iz občine Kanal poročajo o problematiki druženja večjih skupin pri bencinskih servisih, navkljub večkratnemu posredovanju policije. Pred nekaterimi odprtimi trgovinami na Goriškem pomagajo redarji. V občinah Bovec in Kobarid je zagotovljena psihosocialna pomoč. V Bovcu je za vse, ki potrebujejo podporo pri premagovanju trenutnih izzivov na voljo posebna telefonska številka 030 609 437.

V novogoriški mestni občini nadzirajo zaprte maloobmejne prehode z Italijo in znova odprtega za dvolastnike Solkan – polje. Fizično so zaprli tudi pešpot na Kostanjevico iz italijanske strani. Na, za dvolastnike, odprtih prehodih v Brdih (Ceglo, Hum) prihaja tudi do zlorab in prehodov meje drugih, tako z ene kot druge strani. V kontaktu z županom Gorice se tudi preverja informacije glede obravnav državljanov RS Slovenije s strani italijanskih organov pri prestopih meje v Goriških Brdih.

Foto: ML

Člani GRS Tolmin – skupina Ajdovščina opozarjajo pohodnike na znanih točkah v občini, da držijo primerno razdaljo ter da se ne zadržujejo na vrhovih oziroma pred kočami. Iz ajdovske občine sporočajo, da je v izdelavi prototip 3D tiskane zaščitne maske.

MAHLE Bovec s ponedeljkom, 23.3., zaustavlja proizvodnjo za 14 dni. V podjetju TKK Srpenica so ukinili eno izmeno in bodo od ponedeljka delali v dveh. Po podatkih CZ Idrija poteka trenutno stalna oskrba treh stanovanj in starejših posameznikov, ki se jim dostavlja zdravila. Poleg prostorov v CŠOD Vojsko je zagotovljenih še devet sob v MC Idrija, pripravljenih za nastanitev v primeru večjega izbruha epidemije v občini. Odgovorni pri CZ pa še naprej opozarjajo na pomanjkanje zaščitne opreme v zdravstvenih ustanovah saj so v idrijski občini kar trije domovi za starejše, psihiatrična bolnišnica in zdravstveni dom.

Foto: ZD Idrija

V 13 občinah goriške regije ni novih primerov okužbe z virusom covid-19, tako da jih je doslej potrjenih 5; 2 v občini Tolmin, po 1 pa v občinah Šempeter Vrtojba, Nova Gorica in Idrija.