Sartorius kupil ajdovsko podjetje Bia Separations: 360 MILIJONOV EVROV

Foto: biaseparations.com

Podjetje Sartorius, ki sodi med vodilne mednarodne partnerje biofarmacevtske industrije in raziskovalnega sektorja pri razvoju in proizvodnji zdravil, je za 360 milijonov evrov kupilo ajdovsko družbo Bia Separations.

V nemški družbi Sartorius iz Göttingena imajo okoli 9.000 zaposlenih. Letno ustvarijo približno 1,8 milijarde evrov prihodkov.

Prodajo morajo odobriti še regulatorji, prevzem pa naj bi bil zaključen do konca leta. Sartorius bo del kupnine v višini 240 milijonov evrov plačal v gotovini, preostalih 120 milijonov evrov pa z delnicami družbe Sartorius Stedim Biotech, katere hčerinska družba naj bi postala Bia Separations, so zapisali na spletni strani podjetja.

Ajdovsko podjetje Bia Separations razvija monolitne tehnologije in proizvaja monolitne kromatografske kolone za proizvodnjo, čiščenje in analizo večjih bioloških molekul, kot so virusi, plazmidna DNK, eksosomi, protitelesa, bakteriofagi in večji proteini. Podjetje, ki se je leta 2016 po postopku prisilne poravnave izognilo stečaju, zaposluje okoli 120 ljudi.

Foto: youtube

Ustanovitelj in direktor Bia Separations Aleš Štrancar je ob podpisu pogodbe o nakupu poudaril, da bo partnerstvo s Sartoriusom, ki ima globalno razvito prodajno in servisno mrežo, v prihodnjih letih pomembno prispevalo k rasti prodaje podjetja Bia Separations. V Sartoriusu se veselijo, da bodo združili moči z visoko usposobljeno ekipo podjetja Bia Separations, s katero bodo še naprej investirali v inovacije in rast.