ŽGANJE KERAMIKE NA PROSTEM
Park Vile Bartolomei, sobota, 15. junij 2024, od 9. ure
Javno vodstvo po razstavi ob 14. uri

Goriški muzej se s Klubom keramikov Kanal pridružuje Evropskim dnevom arheologije, tako da bomo v okviru skupnega projekta Lokalne gline in dediščina v parku Vile Bartolomei v Solkanu žgali keramiko na prostem. Priprave se bodo pričele ob 9. uri, zaključili pa bomo predvidoma v popoldanskih urah.

Obiskovalci bodo imeli edinstveno priložnost, da od blizu spremljajo, kako bomo na preprost način, brez uporabe peči poskusili žgati izdelke iz nabranih lokalnih glin oziroma okrašene s premazi, ki so prav tako izdelani iz glin iz našega okolja. Namen projekta je namreč zbiranje in proučevanje lokalnih glin med Posočjem in Krasom ter izdelava študijskih in unikatnih izdelkov iz nabranih vzorcev. Ob tem nas zanima tudi dediščina tega prostora, povezana z glino oz. keramiko. Dosedanje delo je prikazano v Vili na razstavi Lokalne gline in dediščina: Posočje–Kras, po kateri se lahko ob 14. uri brezplačno sprehodite ob strokovnem vodstvu.

Sodelujoči pri projektu in avtorji razstavljenih izdelkov pripravljajo tudi sobotni dogodek, kjer se veselijo druženja z vami, izmenjave informacij in skupnega učenja. Na voljo bo tudi glina, iz katere bodo lahko zlasti najmlajši obiskovalci sami ali s pomočjo svojih spremljevalcev izdelali obeske z motivi iz arheoloških obdobij. Ob tem se zahvaljujejo podjetju Goriške opekarne, d. o. o., ki je z materialom podprlo naše aktivnosti.

PROST VSTOP v park in Vilo, ki bo ta dan odprta do 22. ure, saj se obeta tudi Poletna muzejska noč.

V primeru neugodnega vremena dogodek odpade.

Prosijo, da se otroci žganja gline udeležijo v spremstvu in pod skrbnim nadzorom odraslih.

Lepo vabljeni!

 

Spletno uredništvo,

Vir: Goriški muzej Kromberk – Nova Gorica